Az orosz-ukrán háborús konfliktussal összefüggésben mostanra a legnagyobb közösségi oldalak is lépésre kényszerültek. 

A Meta beszámolói szerint a Facebookon és az Instagramon is orosz dezinformációs kampányok indultak, amiket időben sikerült eltávolítaniuk. A kampányok egy része arra irányult, hogy az ukrán vezetésbe vetett bizalmat ássák alá, illetve megnövekedett az ukrán tisztségviselők és újságírók fiókjainak feltörésére irányuló támadások száma is, a Meta információi szerint ezek a támadások Belarusz támogatással indultak a közszereplők fiókjai ellen. Továbbá mindkét platformon kamuprofilokból hoztak létre hálózatot hamis fotókkal és adatokkal, majd megpróbáltak álhíreket terjeszteni, magukat független hírügynökségnek kiadva. A hálózat más platformokon is megjelent, a Youtube-on és a Telegramon is lettek követőik. Ezen kívül figyelmeztetéssel látják el az orosz állami média bejegyzéseit. 

A Meta a közleményében azt is írta, hogy az orosz kormány utasította őket, hogy ne tegyenek figyelmeztetéseket a bejegyzésekhez, illetve függesszék fel a független tényellenőrzők munkáját, de a Meta ezt visszautasította. 

Közben a Youtube, majd később a videómegosztó anyavállalata, a Google is bejelentette, hogy az orosz állami média nem hirdethet a felületeiken. A Youtube több ezer videót letiltott már, amik dezinformációt terjesztettek, illetve leállította az állami médiához köthető csatornák monetizálását, és azt ígérték, ha szükséges, további szankciókat is bevezetnek.  

Forrás: Facebook, CNN