Az Oxford angol szótár készítői minden évben kiválasztják az év szavát. Azonban idén annyi minden történt, olyan gyorsan, és olyan irgalmatlan sebességgel változott a köznyelv, hogy nem lehetett egy szót kiválasztani. 

Így létrejött a Példátlan Év Szavai gyűjtés olyan szavakból, amik az év során terjedtek el széleskörben. 2020 januárjában a világ még azt hitte, hogy a bozóttüzek a legrosszabb dolgok, amik idén történhetnek az emberiséggel, így természetesen a szó helyet kapott a gyűjtésben, ahogyan a közjogi felelősségre vonás (impeachment) és a felmentés (acquittal) is bekerült a szavak közé, és még csak februárnál járunk. Aztán márciusban a koronavírus berobbant a köztudatba, és azóta is nagyon gyakran használt szava az egész világnak. 

A némítás feloldása (unmute) az előző évekhez képest 500 százalékkal gyakoribb szó, és megjelentek a Zoom videokonferencia-alkalmazáshoz köthető szavak is, mint a zoom-bombing  (ugyanaz mint a photobomb, vagy itt a zoom beszélgetésbe sétál bele valaki gyanútlanul, általában gyerekek vagy házastárs követik el) vagy a zoom-ready (például valakinek a megjelenése készen áll a videóhíváshoz) vagy zoom-friendly (például a szoba háttere, ahol kupleráj helyett könyvespolc látszik, de ez is használatos az irodai megjelenésre is). Népszerűvé vált a deréktól felfelé (waist-up), ami arra utal, hogy elég sokan a videós hívásokhoz öltözve csak a deréktól felfelé részre koncentrálnak, mert az látszik (jobb esetben) a kamerán. 

Az év egyik legtöbbet használt szava a példátlan, de idén terjedt el széles körben a “Black Lives Matter” mozgalom jelmondata is, és a doomscrolling, ami a közösségi média rossz híreinek kényszeres görgetése. 

Forrás: The Register