Az X bejelentette egy új keresési szűrő bevezetését, amellyel a felhasználók csak a hitelesített fiókok bejegyzéseit láthatják. Az új funkció célja, hogy javítsa a platformon megjelenő információk minőségét és megbízhatóságát.

A hitelesített fiókok ugye az X platformon azok, amelyeket a cég ellenőrzött, és igazolt, hogy valódi személyek vagy szervezetek üzemeltetik őket. A hitelesítés folyamata általában magában foglalja a személyazonosság igazolását és a fiókhoz kapcsolódó e-mail cím vagy telefonszám megerősítését.

A keresési szűrő bevezetése várhatóan jelentős változásokat hoz majd az X platformon zajló beszélgetésekben és az információk terjedésében, legalábbis a tervek szerint. A hitelesített fiókok bejegyzéseinek előtérbe helyezésével a platform reméli, hogy csökkentheti a félretájékoztatás és a hamis információk terjedését, valamint hogy a felhasználók számára megbízhatóbb forrásokat biztosíthat.

A funkció bevezetése ugyanakkor kritikákat is kiváltott. Egyesek szerint a hitelesített fiókok előtérbe helyezése korlátozhatja a szólásszabadságot és a vélemények sokféleségét. Mások attól tartanak, hogy a funkcióval az X platformon még nagyobb hangsúlyt kaphatnak a hírességek, politikusok és más befolyásos személyek véleményei, míg a kisebb fiókok és a hétköznapi felhasználók hangja háttérbe szorulhat.

Forrás: Social Media Today