Elindult a Facebook Shops, aminek a lényege, hogy a vállalkozások olyan webáruházat indíthatnak, ami közvetlenül a Facebookról vagy az Instagramról érhető el. 

A facebookon már korán megjelentek az apróhirdetések, igaz csak sima posztok formájában, de aztán jött a Marketplace, hogy külön felületet kapjon az adásvétel. Mark Zuckerberg szerint a koronavírus is közrejátszott, hogy elindítsák a Facebook Shops szolgáltatást, bár már jóval korábban is beszélt arról, hogy nem szeretné, hogy az emberek átmenjenek az adott cég saját weboldalára ahhoz, hogy meg tudják venni a Facebookon látott terméket, hanem ott helyben le lehetne rendezni az adásvételt. 

A Facebook Shops létrehozása ingyenes, és nem igényel különösebb programozási alapismereteket. Tulajdonképpen aki létre tud hozni egy Facebook-profilt, annak az online bolt is menni fog.  A vállalkozásoknak meg kell adniuk, milyen típusú termékeket szeretnének árulni, be kell állítaniuk a színeket, fel kell tölteniük egy borítóképet, és kész is.

Ezután a vásárlók a létrehozott áruházakhoz a vállalkozások oldalain vagy Instagram-profiljukon keresztül férhetnek hozzá, de hirdetésekből és Insta Storyból is közvetlenül elérhetőek a boltok. Ráadásul WhatsAppon, Messengeren vagy direkt Instagram-üzenetben is lehet kérdezni az eladótól, és a tervek szerint később lehetőség lesz arra is, hogy közvetlenül innen vásároljon valaki. 

A Facebook Shops egyelőre nem mindenkinek elérhető, fokozatosan vezetik be a felhasználók számára, széles körben a következő hónapokban lehet majd használni.

Ezen kívül tesztelik a live shopping funkciót is, ami olyasmi lesz mint a tévéshop, tehát élő adás közben lehet majd rendelni terméket az alkalmazáson keresztül. A boltoknak az élő adás megkezdése előtt lehetőségük lesz a Facebook Shopjukban lévő termékkel felcímkézniük a videót, ezzel a lejátszás közben a termék látható marad, és elég lesz rányomni a vásárláshoz. 

Szintén tesztelési fázisban van a Facebook Shops hűségprogramja, amivel a már sok helyről ismert módon kedvezménypontokat lehet gyűjteni, és be is lehet majd őket váltani.