A jövő héten várhatóan elfogadásra kerülő uniós iránymutatások szerint az X, a TikTok, a Facebook és más nagyobb online platformok minden bizonnyal nagyon rámennek arra, hogy a választások alatt ne legyen gond, ellenkező esetben pénzbírságra számíthatnak – közölte szerdán az Európai Bizottság egyik tisztviselője.

Az EU végrehajtó testülete februárban jelentette be a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) részét képező iránymutatás-tervezetet, amely előírja a Big Tech cégeknek, hogy tegyen többet a platformjaikon megjelenő illegális és káros tartalmak ellen.

A júniusi európai parlamenti választások előtt fokozódtak a külső beavatkozások és a félrevezető mesterséges intelligencia által generált tartalmak miatti aggodalmak.

„A Bizottság ezeket az iránymutatásokat egyfajta ellenőrző listaként fogja használni. Jogilag nem kötelező erejűek a platformokra nézve. A vállalatok szabadon választhatják meg, hogyan mérséklik a kockázatokat” – mondta egy bizottsági tisztviselő.

Viszont ha a platformok nem kezelik a kockázatokat, a DSA értelmében bírságot szabhatnak ki rájuk.

Mivel a nagy technológiai cégek és keresőmotorok nagy szerepet játszanak „a közvélemény és a választói magatartás alakításában, kulcsfontosságú, hogy hatékony intézkedéseket hozzanak a választási folyamatokkal kapcsolatos kockázatok mérséklésére” – mondta a Bizottság szóvivője.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény megsértése miatt a vállalatokat éves globális forgalmuk 6 százalékáig terjedő pénzbírsággal sújtják.

Forrás: Reuters