Úgy tűnik a TikTok esetleges betiltásán kívül is felfordult az amerikai technológiai piac. Nem várt helyről kapott ugyanis rendkívül erős támadást az Apple, ugyanis az Egyesül Államok kormánya perelte be az amúgy amerikai céget.

A perben az igazságügyi minisztérium azt állítja, hogy a vállalat arra használta az iPhone-t, hogy illegálisan korlátozza a versenytársakat és a fogyasztói lehetőségeket. Azzal vádolják a céget, hogy gátolja az új alkalmazások növekedését és csökkenti a rivális termékek vonzerejét.

A New Jersey-i szövetségi bírósághoz benyújtott kereset azt állítja, hogy az Apple „egy sor gumiszabályt” alkalmazott az innováció meghiúsítása és a versenytársak „fojtása” érdekében.

Merrick Garland főügyész nyilatkozatában kijelentette, hogy a vállalat „aláássa azokat az alkalmazásokat, termékeket és szolgáltatásokat, amelyek egyébként kevésbé támaszkodnának az iPhone-ra, és csökkentenék a fogyasztók és a fejlesztők költségeit”.

Az Apple megfogadta, hogy „erőteljesen” küzd a per ellen, és tagadja az állításokat.

Ez elég váratlanul jöhetett most az Apple-nek, akiket az EU-ban is erőteljesen megszorongattak, igaz, ez nem kifejezetten rájuk érvényes, hanem minden nagy techcégre, akik képesek befolyásolni a nyilvánosságot. Mindenesetre a vádak hasonlóak, mint amiket Európában kaptak.

Az Apple amúgy egyre nagyobb jogi visszhanggal szembesült iOS-ökoszisztémája és üzleti gyakorlata miatt. A múlt hónapban az EU 1,8 milliárd eurós (1,5 milliárd font) pénzbírságot szabott ki a zenei streaminggel kapcsolatos versenytörvények megsértése miatt. Emellett sokan háborognak a teljesen zárt, platformokon átjárhatatlan iMessage miatt is. Ezt ugyan nem kellett egyelőre megváltoztatniuk, de az EU-ban már igen erősen ki kellett nyitniuk az iOS rendszerüket, és az sem tetszett nekik, hogy át kellett állniuk az USB C szabványra a csak náluk használatos lightning kábelek helyett.

Forrás: BBC