Az amerikai felnőttek közel fele támogatja a kínai tulajdonú közösségi médiaalkalmazás, a TikTok betiltását a Reuters/Ipsos új felmérése szerint, amely a nemzetbiztonsági aggályokkal és Kínával kapcsolatos kérdéseket is feltett.

A ByteDance kínai technológiai óriás tulajdonában lévő és több tízmillió amerikai által használt TikTok amerikai törvényhozók országos betiltásra szólította fel a kínai kormány esetleges befolyásával kapcsolatos aggodalmakat.

A kedden lezárult kétnapos közvéleménykutatás válaszadóinak mintegy 47 %-a azt mondta, hogy legalább valamennyire támogatja „a közösségi média alkalmazás, a TikTok használatának betiltását az Egyesült Államokban”, míg 36 %-uk ellenezte a betiltást, 17 %-a pedig nem tudott rá válaszolni.

A közvélemény-kutatás szerint a republikánusok 58 százaléka támogatta a betiltást, míg a demokraták 47 százaléka.

A felmérés azt is feltárta, hogy az amerikaiakban mély aggodalmak vannak Kína globális befolyása miatt egy olyan időszakban, amikor az USA-Kína kapcsolatok az elmúlt évtizedek mélypontjára estek.

A Reuters/Ipsos online közvélemény-kutatását országszerte végezték el, és 1005 felnőtt válaszát gyűjtötték össze, köztük 443 demokrata és 346 republikánus beálítottsági ember volt. A hitelességi intervallum, a pontosság mértéke körülbelül 4 százalékpont volt mindkét irányban.