A pénteki Google Doodle Csíkszentmihályi Mihály magyar-amerikai pszichológus 89. születésnapját ünnepli, aki a boldogság és a kreativitás tudományos vizsgálatának úttörője volt. Ő alkotta meg a „flow” kifejezést: azt a mentális állapotot, amikor valaki teljesen belefeledkezik egy tevékenységbe. Ez az optimális teljesítmény és jólét állapota, amelyet az összpontosítás, az élvezet és a kiteljesedés jellemez.

Csíkszentmihályi 1934-ben ezen a napon született Fiumében (az akkori Olasz Királyság területén). Családja a második világháború okozta gazdasági visszaesés miatt anyagilag nehéz helyzetbe került. Ennek következtében Csíkszentmihályi otthagyta az iskolát és állást vállalt, hogy támogatni tudja a családját. A rengeteg szenvedés, amelynek Csíkszentmihályi a háború alatt szemtanúja volt, arra inspirálta, hogy életét a boldogság tudományának megértésére szentelje. Válaszok után kutatva a művészet, a filozófia és a vallás felé fordult. E kutatásai során találkozott Carl Jung tanításával, aki a második világháború után az európaiak traumatizált pszichéjéről beszélt, és arról, hogy a mentális állapotuk UFO-észleléseket eredményezett. Ez az érdekes tanulmány a pszichológiára irányította a figyelmét.

22 évesen az Egyesült Államokba költözött, hogy pszichológiát tanuljon a Chicagói Egyetemen. A flow iránti érdeklődése még egyetemi tanulmányai alatt kezdődött, amikor megfigyelte, hogy a festők képesek teljesen belefeledkezni a munkájukba és elveszteni az időérzéküket, valamint figyelmen kívül hagyni az alapvető túlélési szükségleteket, az ételt, a vizet és az alvást. Több interjúalanya a vízáramlás metaforájával írta le tapasztalatait, így született meg a „flow-élmény” kifejezés. 1965-ben doktorált pozitív fejlődéspszichológiából.

A ‘Flow – Az áramlat: A tökéletes élmény pszichológiája’ című könyve 1990-ben jelent meg, és azóta több mint 20 nyelvre fordították le. Üzleti vezetők, elnökök és sportedzők dicsérték a termelékenység és a jólét természetével kapcsolatos tudományos meglátásait.

Csíkszentmihályi később a Claremont Graduate University pszichológia és menedzsment professzora lett. Megalapította és társigazgatója volt az Életminőség Kutatóközpontnak. Az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia tagja volt, és számos rangos kitüntetést kapott, köztük a Clifton Strengths-díjat és a Széchenyi-díjat.