Sok dietetikus a TikTokhoz fordult, hogy elmondja azt, amiről senki sem gondolt, hogy egy dietetikustól hallani fog: hagyjuk abba a diétázást. 

A diétaellenes dietetikusok véget szeretnének vetni a fogyókúra-kultúrának, ami nem azt jelenti, hogy mostantól mindenki azt ehet, és annyit, amennyit szeretne, hanem egyszerűen arra szeretnének rávilágítani, hogy az ételek nem az ellenségeink, és nem az a jó, ha minél kevesebbet eszünk, hanem arra kell figyelni, hogy jól együnk. Szerintük a fitnesz-influenszerek démonizálják az ételeket, mondja Sarah Williams, aki jól fotózott, alacsony kalóriatartalmú, de betarthatatlan diéta helyett egészséges, és jóval barátságosabb megoldásokat szeretne javasolni. A dietetikusok új generációja szeretné megszüntetni az élelmiszer-alapú megszégyenítést, a jó és rossz skatulyák helyett a kiegyensúlyozott, fenntartható és egészséges táplálkozásra szeretnék felhívni a figyelmet. 

Az új kulcsszó az intuitív étkezés, az üzenetet most szélesebb körben terjesztik a közösségi médián, de régebbi története van. Néhány dietetikus több mint 20 éve ösztönzi az intuitív étkezést, amely lebontja az étkezési „szabályokat”, és a test jelzéseire összpontosít. „Én egy diétaellenes dietetikus vagyok. Ellenzem ezeket a divatos diétákat, ezeket a gyors megoldásokat, mert hosszú távon nem működnek” – mondja Steph Grasso dietetikus. 

A dietetikusok szerint az élelmiszerek túlzott korlátozása fenntarthatatlan. Az viszont működik, ha egészséges kapcsolatot alakítunk ki az élelmiszerekkel, és igyekeznek segíteni az embereknek annak újradefiniálásában, hogy ez mit is jelent. Ez azt jelenti, hogy ha valaki szereti a pizzát vagy a sültkrumplit, és a süteményeket, attól nem szabad elvenni azt a lehetőséget, hogy időnként élvezze ezeket az ételeket, és fontos hogy emiatt ne szégyent érezzen, hanem megtanulja hogyan és mikor építheti ezt be az étkezésébe. Az is fontos, hogy az emberek lássák, hogy valaki nem lesz jobb vagy rosszabb, ha néha nem az almáért hanem egy csokiért nyúl. 

A dietetikusok legfőbb üzenete, hogy a fogyásnak nem az ételekkel való egészséges kapcsolat árán kell működni. És mivel sok esetben a fogyókúrák és egészségtelen diéták helyszínei a közösségi oldalak, emiatt a dietetikusok úgy érzik, hogy legelőször itt kell terjeszteni a nézeteiket. 

Forrás: CNN