A TikTok videóajánló algoritmusát tanulmányozva megállapították, hogy több, a platformhoz frissen regisztrált tininek is perceken belül étkezési zavart és önkárosító tartalmat ajánlott az algoritmus. A Center for Countering Digital Hate (CCDH) kutatása szerint az egyik fiók 2,6 percen belül öngyilkosságot mutatott, egy másik pedig 8 percen belül evészavarra utalt.

A Sky News további vizsgálata arra is bizonyítékot talált, hogy a TikTok javasolt keresési funkciója káros evészavar tartalmat ajánl, annak ellenére, hogy a felhasználó nem keresett kifejezetten erre a tartalomra.

Az Egyesült Királyság evészavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezete, a BEAT azt mondta, hogy az eredmények „rendkívül riasztóak”, és felszólította a TikTokot, hogy tegyen „sürgős lépéseket a kiszolgáltatott felhasználók védelme érdekében”.

A CCDH két-két új fiókot hozott létre az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. Mindegyikhez hagyományosan női felhasználónevet adtak, a korhatárt pedig 13-ra állítottuk be, az egyiknek a leírásába pedig beletették a „fogyni” kifejezést, ezzel úgymond sérülékennyé tették.

A CCDH kutatása megállapította, hogy a sérülékeny fiókok háromszor annyit mutattak ilyen tartalmat, mint a szokásos fiókok, és ezek a fiókok szélsőségesebb tartalmat mutattak, mint a szokásosak.

A CCDH arra a követeztetésre jutott, hogy a TikTok olyan evészavarokkal foglalkozó közösségeknek ad otthont, amely több mint 13,2 milliárd megtekintést gyűjtöttek össze 56 különböző hashtagen keresztül. A megtekintések közül mintegy 59,9 millióan olyan hashtageken történtek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaztak evészavart támogató videókat.

A TikTok reakciójában azt állítja, hogy a tanulmányban rögzített tevékenység és az ebből eredő élmény „nem tükrözi valós emberek viselkedését vagy valódi nézési élményeit”.

Forrás: Sky