A Google Kereső hatalmas információs bázisának köszönhetően már évek óta segít a felhasználóknak megtalálni a számukra fontos tudnivalókat. A vállalat, összegyűjtve keresőmotorjának legfrissebb adatait, idén huszonötödik alkalommal ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit.  A 2022. évet bemutató keresési trendek listái bemutatják, mi érdekelte leginkább a felhasználókat az elmúlt egy évben Magyarországon és az egész világon.

Hagyományos módon a Google minden év végén nyilvánosságra hozza, hogy keresője szerint milyen pillanatokra, emberekre és helyekre kerestek rá leggyakrabban az emberek, bemutatva ezzel az adott időszak legnépszerűbb témáit, illetve a legfontosabb változásokat az előző évi trendekhez képest. A ‘Year in Search’ oldalon a magyar és globális listák mellett a világ számos országának idei eredményei is megtekinthetők.

2022. legfelkapottabb témái Magyarországon

A 2022-es év összesített magyar Google listáját az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos keresések formálták legnagyobb mértékben, a felhasználók a legfontosabb történések figyelemmel kísérése mellett az érintett helyszínekről és személyekről is informálódni akartak. Dobogós helyezést értek el az idei év fontos magyar eseményei, így a népszámlálás és választás keresőszavai is. A filmek, sorozatok és televíziós műsorok felkapott keresései között magyar és nemzetközi találatok is szerepeltek, előkelő helyet foglalt el például az Uncharted, a Sárkányok háza, a Celeb vagyok, ments ki innen! és az X faktor is. Legnépszerűbb sporteseménynek a 2022-es Nemzetek Ligája bizonyult, mellyel kapcsolatban a magyar-olasz és a magyar-angol meccs pillanataira és eredményeire voltak igazán kíváncsiak a felhasználók. A közkedvelt elektronikai eszközök harcát egyértelműen az iPhone termékek nyerték (élen az iPhone 14, iPhone 13 iPhone 14 pro), míg az idei év legdivatosabb receptjei esetében a fasírt, franciasaláta és tócsni elkészítési módjai után érdeklődtek a legtöbben.

További listák:

 EmberekElhunytakSportesemények
1Herceg ErikaBerki KrisztiánNemzetek Ligája
2Kulcsár EdinaCsollány SzilveszterMagyar–olasz meccs
3PutyinBabicsek BernátMagyar–angol meccs
4Johnny DeppJeffrey DahmerA 2022. évi téli paralimpia megnyitó ceremóniája
5G.w.M.Anne HecheKézilabda Eb
6AzahriahErzsébet királynőKézilabda Eb
7Amber Heard   Homonnay GergelyNémetország–Magyarország
8Mihályfi Balázs Haumann PéterVizes Vb 2022
9Szilágyi Liliána  M. RichárdA 2022. évi téli olimpiai játékok érmei
10Liu Shaolin SándorRay LiottaLuxemburg–Magyarország

 TV-műsorokFilmekSorozatok
1Celeb vagyok, ments ki innen!UnchartedSárkányok háza
2X Faktor 2022MosolyogjSzerelem van a levegőben
3Ázsia ExpresszTop Gun: MaverickHotel Margaret
4Money or LoveBlack AdamObi-Wan Kenobi
5Sztárban sztárEncantoSandman
6Nyerő párosThor: Szerelem és mennydörgésStranger Things 4
7Exatlon 2022Ne nézz fel!A besúgó
8PárharcFekete PárducPepe
9Házasodna a gazdaMorbiusThe boys
10Cápák közöttAhol a folyami rákok énekelnekMoon Knight

 ReceptekVideójátékokTelefonok
1Fasírt receptLost ArkiPhone 14
2Franciasaláta receptOverwatch 2iPhone 13
3Tócsni receptGod of War RagnarökiPhone 14 pro
4Zellerszár receptElden RingiPhone 13 pro max
5Sajtos stangli receptDiablo ImmortaliPhone SE 2022

Hogyan készül a lista?

A ‘Year in Search’ listái a Google Trends anonim, statisztikailag összesített adatai alapján készültek, melyekből a duplikációk, spam-ek kiszűrésre kerülnek.