Hogy moderátornak lenni nem éppen az álommunka, arról már egy ideje lehet cikkeket olvasni, azonban most először nem névtelenül, az ír parlament bizottsági ülésén tanúskodott Isabella Plunkett, aki két éve dolgozik moderátorként a Facebooknál. 

Plunkett munkája, hogy felülvizsgáljon tartalmakat az oldalon, ami azt jelenti, hogy napi 8 órában néz bejegyzéseket, képeket, videókat erőszakról, öngyilkosságról, bántalmazásokról, szélsőségekről. Az első nap titoktartási szerződést írattak vele alá, így senkivel nem tudja megbeszélni a nap végén, hogy miket látott. A meghallgatáson is azt mondta, hogy jogilag nincs tisztában vele, hogy melyek lesznek azok a mondatai, amivel esetleg megszegi a szerződését. A Facebook erre azt nyilatkozta, hogy a titoktartási szerződés bevett formula más cégeknél is, és biztosítanak segítséget azoknak, akik úgy érzik, hogy a mentális egészségük szenvedi meg a napi munka során látottakat. 

Képünk csak illusztráció

Plunkett azt mondta, hogy már az sem érdekli, ha kirúgják, mert nem gondolja, hogy ezt tovább tudná csinálni. Naponta nagyjából száz bejegyzést kell felülvizsgálnia. Ő nem közvetlenül a facebooknak dolgozik, hanem a Covalen nevű alvállalkozónak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg a Facebook munkatársai dolgozhatnak otthonról, ők nem. Ezzel együtt a durvább eseteket is ők kapják, mint például a gyerekbántalmazások, kihasználás vagy az öngyilkosságok. Két év alatt addig jutott, hogy antidepresszánsokat szed, és még így is minden éjjel rémálmai vannak. A Facebook szerint a moderátorok bármikor kérhetnek pszichológiai segítséget. Plunkett egyébként megtette, de hatástalan volt, viszont annyi kiderült, hogy ez nem szakképzett pszichológusokat jelent, hanem coachokat, akikkel hetente másfél órát beszélhetnek, és olyanokat tanácsolnak, hogy mint menjen el karaokezni, vagy festegesssen. Ráadásul alá kell írniuk egy olyan nyilatkozatot is, hogy tudomásul veszik, hogy a munkájuk poszttraumás stressz szindrómához, és a mentális egészségük romlásához vezethet. 

A Facebook évek óta azzal védekezik az ilyen jellegű vádakra, hogy hamarosan változni fog a helyzet, mert az ilyen jellegű munka jelentős részét az algoritmusok végzik majd, de Plunkat szerint ennek egyelőre semmi nyoma, még csak előkészítési fázisban sem találkoztak ilyen megoldásokkal. 

Forrás: BBC