A szülő influenszerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ám ez a jelenség egyre inkább aggodalomra ad okot. A közösségi média felületein megosztott tartalmak gyakran a mindennapi családi életet mutatják be, beleértve a gyerekeket is. Azonban egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy ezek a gyerekek nincsenek tisztában azzal, hogy szüleik bevételt generálnak a róluk készült videókból és képekből.

Ez a helyzet aggályokat vet fel a gyerekek jogaival kapcsolatban. A szakértők szerint a gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy maguk dönthessenek arról, hogy a nyilvánosság előtt szerepeljenek-e, és hogy részesüljenek a munkájukból származó bevételből.

Egyes influenszerek már most is lépéseket tesznek annak érdekében, hogy etikusabban járjanak el gyermekeikkel kapcsolatban. Például létrehoznak külön bankszámlákat a gyerekek számára, ahová a bevétel egy részét utalják, vagy megkérdezik a gyerekeket, hogy szeretnének-e szerepelni a videókban.

A probléma megoldása azonban nem egyszerű. A törvények nem mindenhol szabályozzák egyértelműen a gyerekek online jelenlétét, és a szülőknek gyakran nehéz eldönteniük, hogy mi a legjobb a gyermekük számára.

Illinois állam ennél többet is tesz. Július 1-jén ugyanis lépett életbe az állam gyermekmunka törvényének új módosítása, amely előírja, hogy a szüleik vagy gyámjuk közösségimédia-profilján megjelenő gyermekek megjelenéséért fizetni kell.

A törvényjavaslat kifejezetten kimondja, hogy a 16 év alatti gyermekeknek meg kell kapniuk az influencer bruttó keresetének 15 százalékát, ha a bevételszerzésre alkalmas online tartalmak legalább 30 százalékában megjelennek. Anyák, apák vagy gondozók felelősek azért, hogy a bevételt vagyonkezelői számlára utalják.

A törvény azt is kimondja, hogy a gyermek kérheti a saját magát bemutató tartalom törlését, és ha a felnőtt nem tesz eleget, a kiskorú kártérítési pert indíthat.

A szakértők szerint amúgy bármi is a törvény, az mindenképpen fontos, hogy a szülők nyíltan beszéljenek gyermekeikkel az online jelenlét előnyeiről és hátrányairól, és hogy tiszteletben tartsák a gyerekek döntését. A legfontosabb, hogy a szülők mindig a gyermekük érdekeit tartsák szem előtt.

Forrás: New York Post