A Google a YouTube Premium olyan módosítását teszteli, amely elérhetetlenné tenné a 4K videókat az ingyenes felhasználók számára.

A YouTube 2010 óta támogatja a 4K videókat, évekkel azelőtt indította el, hogy a felbontási formátum általánossá vált volna. Az azóta eltelt 12 év alatt a 4K-s videók – és a még nagyobb felbontású, például 2015-ben a platformon bemutatott 8K-videók – szabadon elérhetőek voltak minden YouTube-néző számára.

Viszont több, bizonyítékkal rendelkező Reddit-felhasználó szerint a YouTube elkezdte tesztelni a status quo megváltoztatását. A Google kísérleti csoportjába tartozók számára, amikor egy videóhoz konkrét felbontást választanak, a nem feliratkozó tagok a „Prémium” szót fogják látni a 4K/2160p opció mellett.

Egyszerűen fogalmazva, a teszt új korlátozást ad a YouTube ingyenes felhasználói számára, miközben egyúttal a YouTube Premium új „jutalmaként” is szolgál. Jelenlegi állapotában a YouTube Premium előfizetés eltávolítja a hirdetéseket a platformról, lehetővé teszi a videók lejátszását a háttérben Androidon, és akár videók letöltését is offline megtekintéshez. Az előfizetés a Google YouTube Music zenei streaming szolgáltatását is tartalmazza.

Forrás: 9to5google