A Meta átalakította az adatvédelmi szabályzatát. A mostantól Adatvédelmi szabályzat nevet viselő dokumentum részletesebben ismerteti, hogyan biztosítják termékeiket, és további példákkal szolgál arra vonatkozóan, hogyan használnak fel adatokat a termékeikkel kapcsolatos élmények javítása érdekében. A frissítések révén érthetőbbé szeretnék tenni a gyakorlatukat, hogy a felhasználók számára megfelelő módon használhassuk a termékeiket. Az Adatvédelmi szabályzat és a Felhasználási feltételek legfontosabb változásai:

 • Az általuk gyűjtött adatok: Több példával szolgálnak a Meta által gyűjtött adatok típusairól, ahogy arról is, hogyan és miért gyűjtik és dolgozzák fel a Facebook- vagy Instagram-fiókkal nem rendelkező emberektől származó adatokat. Részletesebben írnak a metaadatokról és használatukról is.
 • Az adatok felhasználásának módja: Részletesebben mutatják be, hogy a termékeikhez kapcsolódóan hogyan használják fel az adatokat a felhasználói élmény javítása érdekében. Példákkal illusztrálva ismertetik, hogyan biztosítják, szabják személyre és fejlesztik termékeiket, hogyan nyújtanak mérési, elemzési és üzleti szolgáltatásokat, és elmagyarázzák, miként tehetik az adatokat személyazonosításra alkalmatlanná, illetve hogyan összesíthetik és anonimizálhatják őket, hogy ne lehessen azonosítani a felhasználókat, így kevesebb adott felhasználóhoz kapcsolódó adatot használjanak.
 • Helyadatok: További részletekkel szolgálnak arról, hogyan és mikor gyűjt a Meta helyhez kapcsolódó adatokat, és hogy ez az eszközbeállítások vagy más módszerek, például IP-cím segítségével történik-e.
 • Személyre szabás: Példákon keresztül mutatják be, hogyan használják az adatokat a felhasználói élmény személyre szabásához, például annak biztosításához, hogy a különböző eszközökön és a Meta-vállalat különböző termékein egységes élményt nyújthassanak. A Felhasználási feltételekben elmagyarázzák, hogy olyan hirdetéseket jelenítenek meg nekünk, amelyek szerintük relevánsak számunkra és megfelelnek az érdeklődésünknek. Azt is részletesebben mutatják be, hogy a számunkra megjelenített, személyre szabott kereskedelmi és szponzorált tartalmak hogyan járulnak hozzá a Facebook szolgáltatásainak finanszírozásához.
 • Ki látja a tartalmakat és az aktivitást: Még világosabb információkat adnak a közönségünkről és azokról a beállításokról, amelyekkel szabályozhatjuk, ki látja a tartalmainkat és az aktivitásunkat.
 • Együttműködés partnerekkel, alvállalkozókkal, szolgáltatókkal és külső felekkel: Alaposabban elmagyarázzák a partnerekkel, alvállalkozókkal, szolgáltatókkal és külső felekkel való együttműködésük természetét. Bemutatják, hogy milyen adatokat kapnak partnereiktől, alvállalkozóiktól, szolgáltatóiktól és külső felektől, milyen adatokat osztnaka meg velük, és hogy milyen típusú vállalatokról és szervezetekről van szó.
 • Mennyi ideig őrzik meg az adatokat: Konkrét példákkal magyarázzák el, mennyi ideig őrzik az adatainkat.
 • Hogyan továbbítják az adatokat: Frissítésük nyomán világosabban látszanak az adattovábbítási szabályzatuk és gyakorlatuk régiónkénti eltérései. Részletesebben mutatják be a Meta országhatárokon keresztül történő adattovábbítási tevékenységét.
 • Szabályozó hatóságok és bűnüldöző szervek: További részletekkel szolgálnak arról, hogyan és miért osztanak meg adatokat és működnek együtt bűnüldöző szervekkel és szabályozó hatóságokkal. Ide tartozik a termékeik és felhasználóik biztonságának javítása és az érvényes hivatalos megkereséseknek való megfelelés.
 • Fiók felfüggesztése és megszüntetése: A Felhasználási feltételekben további információkkal szolgálnak arról, mikor tilthatják le vagy szüntethetik meg a feltételeket, a Közösségi alapelveket, mások szellemi tulajdonhoz fűződő jogait vagy más jogszabályokat megsértő fiókokat. Arról is részletesebben írnak, hogy mikor tilthatják le vagy törölhetik a fiókodat, ha a regisztrációt követően nem erősítjük meg, ha hosszabb ideig inaktív marad, vagy azt észlelik, hogy valaki az engedélyünk nélkül használta, és nem tudják megerősíteni, hogy a fiók a mi tulajdonunkban van.
 • Ellenőrző Bizottság: Az Ellenőrző Bizottság 2018 végén kapott jóváhagyást. Az Adatvédelmi szabályzatban és a Felhasználási feltételekben elmagyarázzák, hogyan működnek együtt a Bizottsággal számos területen, ideértve a tartalmak eltávolítását és a szólásszabadsághoz kapcsolódó kérdéseket.
 • Jogi eljárások: A feltételekben, tartózkodási helyünktől függően, frissültek a dokumentumok kézbesítésére, valamint a jogi eljárásokkal kapcsolatban a joghatóságra és az irányadó jogra vonatkozó információk. Például a német felhasználók számára megadták a jogosult átvevőt a német szerzői jogi szolgáltatói törvény értelmében. Azt is világossá tették, hogy a felhasználó lakhelye szerinti ország bármely illetékes, a ügyben hatáskörrel rendelkező bíróságán keresetet indíthatnak.

Részletesebben itt is böngészhető a ma életbe lépett a változás.