Európa adatvédelmi vezetői üzenetet küldtek a futballszurkolóknak: a katari vb-alkalmazások hatalmas adatvédelmi kockázatot jelentenek, ezért ne töltse le őket.

Az európai adatvédelmi szabályozók sorban figyelmeztetik a katari vb-alkalmazások miatt a világbajnokság látogatóit. A legfrissebb pedig Németország adatvédelmi biztosa, aki keddi közleményékben azt mondta, hogy a két katari hivatalos alkalmazás, amiknek a letöltésére gyakorlatilag kötelezik a szurkolókat „sokkal messzebbre mennek”, mint amennyit az alkalmazások adatvédelmi nyilatkozatai jeleznek. 

„Az egyik alkalmazás adatokat gyűjt arról, hogy történik-e telefonhívás, és melyik számról” – közölte a német hatóság. „A másik alkalmazás aktívan megakadályozza, hogy az eszköz, amelyre telepítve van, alvó módba lépjen. Az is nyilvánvaló, hogy az alkalmazások által használt adatok nem csak lokálisan maradnak az eszközön, hanem egy központi szerverre is továbbítódnak.”

A német adatvédelmi hatóság szerint ha „feltétlenül szükséges” letölteni az alkalmazásokat, akkor egy másik, üres, lehetőleg eldobható telefonra tegyék.

A norvég és a francia adatvédelmi ügynökség már adott hasonló tanácsot korábban a november 20-án kezdődő világbajnoksággal kapcsolatban.

Forrás: Politico