Hogy milyen nehéz a közösségi oldalaknál dolgozó moderátorok élete, arról már mi is többször beszámoltunk, ugyanakkor azt is érdemes látni, hogy sok bestiális bűncselekményre és brutalitásra az ilyen felvételek alapján van egyértelmű bizonyíték, így ezek az egyetlen olyan szalmaszálak, amikbe lehet kapaszkodni, hogy egyszer a tettesek majd elnyerik méltó büntetésüket. 

Sokszor például maguk a háborús bűnösök veszik fel videóra és teszik közzé a tömeges kivégzéseket. Például Mahmoud al-Werfalli, líbiai hadúr ellen is a nemzetközi bíróságon egy olyan videófelvétel volt a perdöntő bizonyíték, ami a kivégzést az elejétől a végéig mutatja, és amit Facebookra szándékoztak feltölteni. 

Ugyanakkor amennyire üdvözölendő, hogy a gyilkosokat, erőszaktevőket egyszerűbb elkapni, a bíróságok szerint annyira veszélyes is a gyakorlat, mivel a felvételek gyakran rossz minőségűek, illetve nem lehet eldönteni, hogy megrendezettek vagy manipulátak-e. Ugyanakkor ha perdöntő bizonyítéknak nem is fogadják el, de esetleg új nyomokat adhat. 

2018-ban egy olyan felvétel keringett, amiben nőket és gyerekeket lőttek le katonák. A kameruni kormány tagadta, hogy bármi közük lenne a dologhoz, de a BBC és néhány szabadúszó nyomozó a felvételek hátterében álló hegyeket és domborzati pontokat összevetette műholdak és más felvételek képeivel, így pontosan meg tudták határozni, hol történt a dolog. Az árnyékokból nem csak az évszakot, de az évet is vissza tudták számolni, így azt is bebizonyították, hogy 2015-ben történtek a gyilkosságok, a fegyverek szakértői pedig azt is megmondták, milyen speciális kameruni egység használ ilyet. Ezek után a kameruni kormány sem tudta tovább tagadni a gyilkosságot, végül hét katonát előállítottak, négyet 10 év börtönre ítéltek. 

A gond csak az, hogy egy felmérés szerint a közösségi oldalak az ilyen videókat vagy képeket nagyon hanyag módon tárolják, és mire tárgyalásra kerülne sor, nem tudják bemutatni bizonyítékként. Jogvédő szervezetek szerint több millió potenciális bizonyíték veszhet el, és azt szeretnék, ha kötelező lenne megtartani és tárolni azokat a videókat vagy képeket is, amiket a moderátorok törölnek. Nem azért, hogy valaha az emberek elé kerüljön, hanem azért, hogy legyen esély igazságot szolgáltatni, ennyivel ugyanis tartoznak az áldozatoknak, és azoknak is, akik gyakran életük kockáztatásával vették fel a videókat, ha közbeavatkozni nem is tudtak. 

Forrás: Economist