Több wellness influenszernél tűnt fel újra az az őrület, hogy úgy a legegyszerűbb leszokni az éjszakai horkolásról, és arról, hogy valaki a száján keresztül vegye a levegőt alvás közben, ha egészen egyszerűen leragasztja a száját, így jobb híján kénytelen lesz az orron keresztül venni a levegőt. 

A SomniFix nevű cég árul is 20 dollárért egy hónapra elegendő tapaszt, sokan a céggel együttműködésben reklámozzák ezt a mindennapinak nem nevezhető megoldást. A SomniFix azt állítja az oldalán, hogy a módszert klinikai tesztek igazolták, és ha ez nem lenne elég, több ezer felhasználó véleménye is ott áll, mindegyikük kiválóra értékelte a terméket. 

Annyiban igazuk is van, hogy valóban jobb az orron keresztüli légzés, mint a szájon át történő, ráadásul ha valaki nem tud megfelelően lélegezni az orrán keresztül, az a legtöbb esetben valamilyen betegség jelzője, lehet az egy nátha, vagy de akár orrpolip is, szóval érdemesebb első körben utánajárni a dolognak, mint leszigszalagozni a szájat. Ugyanakkor az is igaz, hogy az evolúció nagyon jól kitalálta ezt a légzés dolgot, és az orr bedugul vagy valami miatt nem képes azon keresztül levegőt venni valaki, ott a szája, amin keresztül ez is megoldható.

A száj ugyanakkor nem csak erre szolgál, hanem a tápcsatornánk felső nyílása. Az ember joggal gondolja, hogy alvás közben úgysem eszünk, ami igaz is, viszont bármikor hányhatunk, még akkor is ha, ez nem egy mindennapos dolog az ember életében. Viszont ha le van ragasztva valaki szája, akkor fulladást okozhat. A kutatók szerint az sem igaz, hogy a száj leragasztása orvosolná például a horkolás problémáját. Lehet, hogy az illető nem tud horkolni, de a horkolást kiváltó okot nem szünteti meg. 

Szóval ne csináljuk, bármi is terjed a neten.

Forrás: Vice, Index.hu