A napokban lett húszéves a Facebook, ami mára egy olyan ellentmondásokkal teli monstrum lett, amit folyamatosan szidunk, de valójában már nem igazán tudunk nélküle élni. A Sky News is megemlékezett a cég húsz évéről, ezekből szemezgetünk.

2004

Mark Zuckerberg informatikus és pszichológus hallgató elindította a thefacebook.com webhelyet, ami csak a hozzá hasonló hallgatóknak szólt – és nem nyitotta meg a szélesebb nyilvánosság számára. Viszont három diáktársa megvádolta, hogy ellopta az ő ConnectU ötletüket, és négy évvel később 65 millió dollárt kaptak azért, hogy lezárulhassanak a jogi dolgok.

2005

Az indulás utáni évben Zuckerberg úgy döntött, hogy lemond a „the”-ről, és 200 000 dollárért vásárolta meg a Facebook.com domain nevet az AboutFace Corporation nevű cégtől. Ezévtől lehet képet is feltölteni az oldalra.

2006

2006. szeptember 26-án a Facebook először bővült az egyetemistákon túl, így bárki csatlakozhat, akinek volt e-mail címe, és elmúlt 18 éves.

2007

A Facebook negyedik éve számos olyan újdonságot hozott magával, amik a mai napig velünk vannak: videókat, hirdetéseket, piacteret és oldalakat.

2008

A Facebook 2008. márciusában indította el saját azonnali üzenetküldő csevegőjét, amely 2011-ben egy különálló alkalmazássá vált, ma pedig Messenger néven ismert.

2009

Megjelent a Like gomb.

2010

Októberben mutatták be a The Social Network című filmet Jesse Eisenberg főszereplésével. A film a Facebook kezdetének történetét meséli el, benne az ötletlopásos történettel. Bár óriási sikert aratott Hollywoodban, Zuckerberg bírálta egyes részeit pontatlanságuk miatt.

2011

Ebben az évben a sokak által kedvelt Facebook-falat idővonalra cserélték.

2012

2012 áprilisában a Facebook 1 milliárd dollárért vette meg az Instagramot. Zuckerberg elmondta, hogy azért vásárolta meg a fotómegosztó alkalmazást, mert az „fenyegetést” jelent a Facebook jövőjére. Ugyanebben az évben a Facebook kilépett a tőzsdére.

2013

A felhasználók utólag szerkeszthették bejegyzéseiket, és matricákat, valamint hangulatjeleket oszthattak meg. Valamint 6 millió felhasználó adatai szivárogtak ki.

2014

A Facebook megvette a WhatsApp-ot.

2015

2015 legvégén a Cambridge Analytica botrányról először a The Guardian és a The New York Times számolt be. Az elkövetkező néhány évben kiderült, hogy a brit székhelyű politikai tanácsadó cég több millió Facebook-felhasználó adatát gyűjtötte össze különböző ügyfelek hozzájárulása nélkül.

2016

Elindult a Facebook Live.

2017

Egy évvel azután, hogy a Történetek az Instagram részévé váltak, Zuckerberg és fejlesztői bemutatták azt a Facebookon is.

2018

A Cambridge Analytica botrány 2018-ban tetőzött. Az ügy oda vezetett, hogy Zuckerberg kénytelen volt megjelenni az Egyesült Államok Kongresszusa előtt, hogy válaszoljon a kérdésekre.

2019

2019-ben három különálló adatvédelmi incidens tovább rontotta a Facebook imidzsét. Az elsőnél 540 millió felhasználó adata került nyilvánosságra, a második akkor történt, amikor a Facebook „akaratlanul” több mint 1,5 millió ember e-mailjét tette közzé, a harmadikban pedig 267 millió ember nevét, telefonszámát és felhasználónevét tették nyilvánossá.

2020

A bíróság megtiltotta a Facebook számára a 18 éven aluli felhasználók profiljaiból szerzett adatok általi bevételszerzést, és korlátozta a mesterséges intelligencia használatát.

2021

Miközben a COVID továbbra is elválasztotta az embereket egymástól, Zuckerberg bejelentette, hogy a Facebookból Meta lesz. A Meta nemcsak a Facebook, az Instagram, a WhatsApp és más eszközök anyavállalata volt, hanem a Metaverse alapjait is lefektette.

2022

A Meta káros tartalmak elleni védőintézkedései 2022-ben példátlan vizsgálat alá kerültek, amikor egy brit halottkém kimondta, hogy a „negatív online tartalom” először játszott szerepet valaki öngyilkosságában. Az eset Molly Russell, egy 14 éves londoni lányé volt, akit 2017-ben holtan találtak a hálószobájában.

2023

Kirúgtak 21 ezer embert a cégtől, és az Twitter bajait kihasználva a Meta elindította saját előfizetéses szolgáltatását – Meta Verified – és egy külön Twitter-stílusú alkalmazást az Instagram számára Threads néven.

2024

Zuckerberg megjelent újra az amerikai szenátus előtt, és bocsánatot kért azoktól a családoktól, akiknek gyermekei online szexuális kizsákmányolás áldozatai lettek a platformjain.