Nem titok, hogy napjainkban a közúti közlekedés felelős a globális üvegházhatású-gázkibocsátás jelentős részéért. Ez a probléma különösen igaz a forgalmas városi kereszteződésekre, ahol a szennyezés akár huszonkilencszer magasabb lehet, mint a nyílt utakon. A Google megállapította, hogy ezeken a forgalmas területeken a kibocsátások mintegy fele az araszoló, úgynevezett “stop-and-go” haladásból származik. Megcélozva a városi károsanyag-kibocsátás csökkentését, a Project Green Light keretében a vállalat célja, hogy a mesterséges intelligencia felhasználásával optimalizálja a közlekedési lámpák beállításait a városokban, biztosítva a forgalom megfelelő haladását. A forradalmi kezdeményezést már 12 városban, köztük Budapesten is útjára bocsátotta a Google, hamarosan pedig további településeken is elérhetővé teszi azt.

Mi is az a Green Light technológia?

A Google Research kezdeményezése, a Green Light, a mesterséges intelligencia és a Google Maps segítségével képes megfigyelni az egyes városok jellemző vezetési trendjeit és forgalmi mintáit. A közlekedési sajátosságok elemzésének köszönhetően pedig a szakemberek olyan modelleket dolgozhatnak ki, melyek mentén ajánlásokat tudnak tenni a városi közlekedési lámpák terveinek optimalizálására. A létrehozott terveket a mérnökök ezután rövid időn belül, a gyakorlatban is könnyedén fel tudják használni, beépítve azokat a helyi infrastruktúrába. Annak köszönhetően, hogy a technológia nem csak egy, de sok szomszédos kereszteződés és forgalmas útvonal lámpáinak összehangolását célozza meg, olyan zöld hullámok hozhatók létre, melyek jelentősen javítják a városi forgalom áramlását és csökkentik a “stop-and-go” haladásból származó károsanyag-kibocsátást.

A Google új projektje már 12 városban, köztük Hamburgban, Manchesterben, Rio de Janiero-ban, Balin és Budapesten is aktívan működik, s első eredményei azt mutatják, hogy a kiinduló adatokhoz képest a megállások száma akár 30%-kal, míg a kibocsátás esetenként akár 10%-kal is lecsökkent az egyes megfigyelt útvonalakon. A magyar fővárosban jelenleg a Gép utca – Kőbányai út – Szállás utca csomópontjánál, a 6-os út és az M0-ás autópálya találkozásánál, illetve a Hősök terén folytatnak forgalmi elemzéseket a Project Green Light keretében, globálisan pedig összesen 70 érintett kereszteződésben, akár 30 millió autós utazás esetében segítik visszaszorítani az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást.

„A BKK, a főváros közlekedésszervező cége számára kiemelten fontos az adatalapú mobilitásfejlesztés. – mondta a közös projekt kapcsán Bodor Ádám. A BKK mobilitásfejlesztési igazgatója szerint a Google-lel történő együttműködés hatalmas lehetőséget jelent az adatalapú forgalomszabályozás hatékony felhasználásában, segítve ezzel a fővárosban közlekedőket a mindennapok során. – Fontos azonban kiemelni, hogy a gépjárműforgalom haladását segítő fejlesztéseknél szempont, hogy azok támogassák a főváros stratégiai céljait, a közúthálózati tervben szereplő irányokban enyhítsék a torlódásokat és ne járjanak a fenntartható módok, például a közösségi közlekedés vagy a gyaloglás feltételeinek romlásával. Emellett azt is szükséges megjegyezni, hogy 1-1 ilyen fejlesztés csak akkor tud hosszú távon is fenntartható és eredményes lenni, ha az nem jár a gépjárműforgalom növekedésével – például azért mert az autózás könnyebbé válásával mind többen választják a városban ezt a közlekedési módot. A projekt keretében ezeket a szempontokat is folyamatosan érvényesítjük, a legoptimálisabb eredmény érdekében.”

– tette hozzá a BKK igazgatója.

Mesterséges intelligencia alkalmazása a közlekedési lámpák optimalizálására

A közlekedési mérnökök számára sokszor igen nehéz és drága a valóban megbízható forgalmi adatokhoz való hozzáférés. Ez pedig azt jelenti, hogy nincs lehetőség a meglévő infrastruktúra megfelelő fejlesztésére, vagyis sok közlekedési lámpa a mai napig elavult konfigurációkra támaszkodik. A Google városi partnerei elmondták, hogy a Green Light bevezetése előtt a közlekedési lámpák optimalizálását olyan eszközökkel, például drága érzékelőkkel vagy időigényes kézi járműszámlálással próbálták elvégezni, melyek nem voltak képesek teljes körű információt nyújtani olyan kulcsfontosságú adatokról, mint az áthaladó járművek száma, az egy zöld lámpán átjutó autók száma, a következő zöld lámpa távolsága és az odáig történő eljutáshoz szükséges idő.

A Google kutatócsoportjai a mesterséges intelligencia segítségével, illetve a Google Mapsből származó vezetési trendek felhasználásával immár képesek modellezni a kereszteződéseket és a forgalomáramlást, beleértve az átlagos várakozási időket és az elindulási-megállási mintákat. Ezt követően pedig e megfigyeléseket továbbítani tudják az érintett városok mérnökeinek a Green Light felületén keresztül. Munkájuk során például megvizsgálhatják egy, még nem szinkronizált kereszteződés forgalmi tulajdonságait, majd az eredmények alapján javaslatot tehetnek a közlekedési lámpák időzítésére a hatékony forgalom-áramlás érdekében.

A Green Light jelenleg több ezer kereszteződés egyidejű elemzésére képes, hozzájárulva az áthaladó forgalom folyamatos javításához. A Google mesterséges intelligenciára alapuló megfigyelései és ajánlásai a meglévő infrastruktúra és közlekedési rendszerek figyelembe vételével készülnek, a beiktatott tervek hatásait pedig a városi mérnökök is képesek nyomon követni, s akár heteken belül megtekinteni az első eredményeket.

„A Green Light képes volt azonosítani azokat a lehetőségeket, melyekre korábban nem volt rálátásunk és felhívta a mérnökök figyelmét arra, hogy milyen potenciál rejlik a jelzőlámpák megfelelő beidőzítésében és összehangolásában. Ez igazán értékes betekintést és információt jelent a mintegy 2400 közlekedési jelzéssel rendelkező városunk számára. Mind a Green Light, mind a Transport for Greater Manchester csapata kiváló szakértelemmel és innovatív ötletekkel járult hozzá ahhoz, hogy közösen javítsuk a városi utazások minőségét és csökkentsük a károsanyag-kibocsátás.”

– tette hozzá David Atkin, a Transport for Greater Manchester munkatársa.

Partnervárosaival szorosan együttműködve a Google további célja, hogy minél több kereszteződésre és útvonalra kiterjessze szolgáltatását, illetve a következő években további helyszíneken is elérhetővé tegye azt annak érdekében, hogy egyre több ember tapasztalhassa meg világszerte a tisztább, zöldebb városok élményét.

Forrás: Google