Az indiai kormány azzal kereste meg a közösségi oldalakat, hogy töröljenek minden olyan bejegyzést, ami indiai mutánsként vagy variánsként hivatkozik a Covid-19 új variánsára. Az indiai informatikai miniszter azzal érvelt, hogy az Egészségügyi Világszervezet a módosult vírust B.1.617 néven jegyezte be, vagyis az indiai jelző nem igaz. 

A nemzetközi gyakorlat szerint egy-egy mutációt arról az országról neveznek el, ahonnan azt először jelentették. Így futott be nemzetközi sikert a brit variáns, és most az indiai, de szóba került már a brazil változat is. 

Indiában március vége óta rendkívül súlyosan érinti a vírushelyzet, a kormányt pedig folyamatosan bírálják amiatt, hogy összeomlott az egészségügy, sokszor a közösségi oldalakon is, ami az indiai elnöknek nagyon nem tetszik. A betegség eddig 300 ezer halálos áldozatot követel, de szakértők szerint ez a szám jóval magasabb lehet. Közleményük szerint az indiai variáns vagy mutáns megtévesztő és hamis megnevezés, hiszen hivatalosan nem így hívják, ezért elvárják minden közösségi oldalról, hogy haladéktalanul távolítsák el az olyan bejegyzéseket, amikben ezzel a meghatározással találkozhatnak a felhasználók. 

Ez a szakértők szerint nem annyira egyszerű, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a közösségi oldalak számára India az egyik legnagyobb piac, így valószínűleg senki nem kockáztatja majd meg, hogy a törvénytelenségnek nevezett eset miatt szankciókkal vagy tiltással számoljanak. 

Forrás: BBC