Az amerikai törvényhozók kétpárti csoportja kedden olyan jogszabályt alkotott, amely hat hónapot adna a kínai ByteDance-nek a TikTok eladására, ellenkező esetben az Egyesült Államokban betiltják, hogy ezzel kezeljék a kínai tulajdonjogával kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályokat.

A törvényjavaslat az első jelentős jogalkotási lépés az elmúlt közel egy évben a nagyon népszerű alkalmazás betiltására vagy arra kényszerítésére, hogy a tulajdonos váljon meg tőle. Várhatóan csütörtökön kerül sor az első szavazásra.

„Ez az üzenetem a TikToknak: szakíts a Kínai Kommunista Párttal, vagy veszítsd el a hozzáférést az amerikai felhasználókhoz” – mondta Mike Gallagher republikánus képviselő. „Amerika legfőbb ellenfele nem ellenőrizhet egy domináns médiaplatformot az Egyesült Államokban.”

A törvényjavaslat szerint a ByteDance 165 napot kapna a több mint 170 millió amerikai által használt TikTok eladására, ellenkező esetben kitiltanák az Apple és a Google alkalmazásboltjaiból, illetve Amerikában lévő tárhelyszolgáltatók sem üzeletelhetnének a ByteDance-szel.

„Ez a törvényjavaslat a TikTok teljes tiltása, bármennyire is próbálják leplezni a szerzői” – mondta kedden a cég szóvivője. A TikTok továbbra is azt állítja, hogy nem osztotta meg, és nem is akarja megosztani az Egyesült Államok felhasználói adatait a kínai kormánnyal.

„Ez a jogszabály 170 millió amerikai szólásszabadságát tiporja földbe, és 5 millió kisvállalkozást foszt meg attól a platformtól, amelyre támaszkodnak növekedésük érdekében és munkahelyteremtésre.” A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője „fontos és üdvözlendő lépésnek” nevezte a törvényjavaslatot, hozzátéve, hogy a Biden-kormány a Kongresszussal együttműködve „tovább erősíti ezt a jogszabályt, és a lehető legerősebb jogi alapokra helyezi”.

Az Amerikai Polgári Jogok Szövetsége alkotmányellenesnek minősítette a törvényjavaslatot, mondván, hogy a törvényhozók „egy választási év során ismét megpróbálják olcsó politikai pontokra cserélni a szólásszabadság jogait”.

A törvényjavaslat amúgy azokra az alkalmazásokra terjedne ki, amelyek éves szinten több mint egymillió aktív felhasználóval rendelkeznek, és egy külföldi „ellenfél” irányítása alatt állnak.

Egyszer már egyébként próbálták ezt a törvényt megszavazni, voltak is vevők a TikTok amerikai részére, de végül semmi nem lett belőle.

Forrás: Reuters