Az ország online hírtörvényének végrehajtásáért felelős kanadai szabályozó testület csütörtökön bejelentette, hogy idén ősszel megkezdi a hírszervezetek és az internetes óriáscégek közötti tárgyalások kereteinek felállítását azzal a céllal, hogy 2025 elejére kötelező alkut kezdeményezzenek.

A kanadai online hírekről szóló törvényt, amely annak a globális trendnek a része, hogy a technológiai cégek, például a Google és a Facebook fizessenek a hírekért, júniusban fogadták el, de még nem lépett hatályba.

Mindkét cég azt mondta, hogy a törvény nem működőképes számukra, a Meta pedig már leállította a hírmegosztást a platformjain. A Google azt is tervezi, hogy a törvény hatályba lépése előtt letiltja a híreket a keresési eredmények közül Kanadában.

A Kanadai Rádió-televízió és Távközlési Bizottság (CRTC) feladata a szabályok véglegesítése, és ez lesz a felügyeleti hatóság a kanadai hírkiadók és online platformok közötti tárgyalásokon.

A szabályozó hatóság ősszel nyilvános konzultációt tart a tárgyalások keretéről – áll a CRTC közleményében. Jövőre pedig független választottbírókat toborozna.

A CRTC közölte, hogy 2024 nyarán közzéteszi a törvény kereteit és magatartási kódexét, és a kötelező alkuk akkor kezdődhetnek meg, ha 2025 elejére a megfelelő hírszervezetek és választottbírók a helyükre állnak.

Forrás: Reuters