Kanada kormányzó pártja bejelentette, hogy nagyjából 20 ezeres kanadai dollárral (közel ötmillió forinttal) is büntethetné az online gyűlöletbeszédet, és ennek dupláját szabhatná ki arra, aki visszaeső. A törvénytervezet felmentené a közösségi oldal üzemeltetőjét, de büntetné azokat a felhasználókat, akik megszegik a felhasználási feltételek gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályait. 

A törvénytervezetről a kanadai közszolgálati tévén beszéltek először, miután egy 20 éves férfi muszlim-ellenes támadás részeként egy ötfős családot gázolt halálra Ontarioban. A támadást egyedül egy 9 éves kislány élte túl. 

A törvénytervezet nem azt jelenti majd, hogy nem lehet véleményt nyilvánítani, vagy a nemtetszést kifejezni, hanem hogy a legextrémebb gyűlöletet büntesse, ami egy személy vagy csoport elleni gyaklázkodásról szól. Az ilyen bejegyzések aláássák a szólásszabadságot, és veszélyeztetik a biztonságát és jólétét a célpontjaiknak. “Amikor a gyűlöletbeszéd terjed, akkor az áldozatok elveszítik az online civil társadalomban való részvételük szabadságát” – fogalmazott David lametti, kanadai főügyész.

A törvény részleteivel kapcsolatban a következő hetekben hoznak nyilvánosságra több információt, és ekkor indulhat el a nyilvános párbeszéd is róla. 

Forrás: Gizmodo