A Biztonságosabb Internet Napjára a TikTok frissítette a közösségi irányelveit, hogy az oldal még biztonságosabb legyen a felhasználók számára. A frissítések a TikTok kihívásaiból eredő jelentős sérülésekről szóló jelentések sorozata után érkeznek. 

Mi is többször írtunk már itt a TikTok veszélyes kihívásairól, ez ellen tenne többet az oldal. Ide sorolták az öngyilkos álhíreket is, és a cél az lenne, hogy ezek a tartalmak sokkal kevesebb felhasználóhoz jussanak el. 

„Az öngyilkosságra vagy öncsonkításra buzdító vagy ezeket népszerűsítő tartalom nem megengedett. Ide tartoznak a riasztó figyelmeztetések, amelyek pánikot és további károkat okozhatnak. Eltávolítjuk az ilyen figyelmeztetéseket, ugyanakkor engedélyezzük az olyan tartalmakat, amelyek célja a pánik eloszlatása és az ilyen hoaxokról való pontos tájékoztatás” – írta közleményében a TikTok. 

Tavaly novemberben a TikTok nagyszabású tanulmányt végzett a kihívásokban részt vevő felhasználók potenciális veszélyeinek felmérésére, miután különféle bejelentések érkeztek az ebből eredő jelentős károkról és sérülésekről. A jelentés egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy még az öngyilkos álhírekkel kapcsolatos figyelmeztetések is szorongást okozhatnak azáltal, hogy akaratlanul is hitelessé teszik őket, és növelik a félelmeket.  A tanulmányban olyan kihívásokat vizsgáltak meg, mint a blackout challenge, ami Olaszországban egy 10 éves gyerek halálához vezetett, vagy a tejesládás kihívás, ami pedig súlyos sérüléseket okozott. De az olyan kitalált dolgok, mint a horrorszereplős Momo vagy a Blue Whale Challenge is addig eszkalálódhat, hogy a fiatalok kárt tesznek magukban, esetleg öngyilkosok lesznek. 

Amellett, hogy ezeket a tartalmakat hatékonyabban szűrnék és távolítanák el, egyszerűbb lesz jelenteni őket, valamint kampányban beszélnek majd arról népszerű tiktokerek, hogy a testi épséget nem szabad egy videóért veszélyeztetni. 

A TikTok emellett kiterjeszti megközelítését az étkezési zavarokkal kapcsolatos tartalmakra vonatkozóan. “Eltávolítjuk az evészavarokat népszerűsítő tartalmakat, elkezdjük eltávolítani a rendellenes táplálkozás népszerűsítését is” – írták. Új spamszabályok jönnek, és sokkal hangsúlyosabbá teszik a gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályokat. 

Forrás: Social Media Today