Arról már mi is írtunk itt a Marketingmorzsákon, hogy Youtube-videók legnépszerűbb beköszönése a “Hey guys!”, aztán jön a “What’s up” és a Good morning”. Vannak persze a teljesen egyedi köszönések, amik néha kicsit erőltetnek hatnak az infuenszerektől. 

De úgy tűnik, nem csak az számít, hogy valaki mit mond, hanem azt is, hogyan mondja. Megfigyelhető, és többen értekeztek már az úgynevezett Youtube-hangon, a kissé eltúlzott, túlhangsúlyozott beszédmódon. A jelenséget kutatók is megpróbálták leírni, a beszédpatológus és PhD-jelölt Erin Hall azt mondta, hogy ilyenkor két dolog történik. Egyrészt túlartikulálják a magán- és mássalhangzókat ahhoz képest, hogy egy sima beszélgetésben, hogy ejtik ezeket a hangokat. Ez hasonló ahhoz, mint amit a hírolvasók is csinálnak. Másrészt az intonációt megváltoztatják, amitől azt várják, hogy egyébként teljesen hétköznapi mondanivalót is izgalmasabb lesz hallgatni. 

Kamera elől nehezebb felhívni valakinek a figyelmét, ezért figyelhetőek meg a túlzott kézmozgások és mimika is. Naomi Baron nyelvészeti professzor szerint az látható, hogy a Youtuberek megpróbálják a hírolvasók, vagy szórakoztató műsorok vezetőitől átvenni a beszédstílust. Ahogy egy másik nyelvész fogalmazott, előveszik az intellektuális használtautó-eladó hangot. 

Ezzel szemben a TikTok hangja inkább felgyorsult monoton, ami valószínűleg az egyperces időkorlát miatt van. Itt inkább izgalmasabb vizuális megoldásokkal próbálkoznak a népszerű felhasználók. De itt is megfigyelték már a TikTok akcentus jelenséget, ami például a beauty bloggerek kiejtésére jellemző, aminek a lényege, hogy minden szót elnyújtanak egy picit. Ez a nyelvészek szerint nem is dialektus, hanem szociolektus, hiszen egy társadalmi, nem földrajzi csoportra jellemző. 

Persze felmerül a kérdés, hogy akkor mégis hogyan kellene beszélni a videókban, hogy ne legyen idegesítő. Ehhez a szakemberek azt tanácsolják, hogy valamivel gyorsabban és nagyobb energiával beszéljenek, mint szoktak, és képzeljék azt, hogy egy barátjukhoz beszélnek. Persze nehéz dolog folyamatosan beszélgetni egy fényképezőgéppel úgy, hogy természetesnek hasson, de pont ez a fajta színészi beleélés teheti természetessé vagy idegesítővé a videókat. 

Forrás: Vox