Rájár a rúd a TikTokra, már ha az Egyesült Államok felől nézzük őket. Itt a Marketing Morzsákon is megírtuk, hogy legutóbb például az amerikai hadtengerészet tiltott le minden olyan telefont a hálózatáról, amin ott van az alkalmazás. Előtte pedig azért került bajba a videómegosztó platform, mert letiltottak egy olyan amerikai felhasználót, aki Kína számára kínos dolgokról beszélt. Erre egyébként azóta is azt mondja a TikTok, hogy nem emiatt tiltották, hanem egy korábbi, Osama Bin Laden-es videója miatt, és amúgy is visszaengedték a felhasználót.

A TikTok viszont hangsúlyozza, hogy a kínai kormánynak nincs befolyása rájuk (már ha azt nem nézzük, hogy Kínában alapból tiltott mindenféle politikai megnyilvánulás a megosztón). Most ezt szeretnék erősíteni azzal, hogy nyilvánosságra hozták az átláthatósági jelentésüket, amiből kiderül, hogy Kína egyetlen egyszer sem kért olyat tőlük, hogy távolítsanak el tartalmat a megosztóról, vagy adják ki valamelyik felhasználójuk adatát. (Ismét zárójelben: valószínűleg sokan most rosszmájúan megjegyzik, hogy ezekhez Kína alapból hozzáfér, minek kérné?!)

Az USA ezzel szemben 79-szer kérte ki TikTok-felhasználók adatait, hatszor kért tartalmi törlést, és egyedül Indiai előzi meg ebben, akik 107-szer kértek adatot, és 11-szer törlést.

Ennek ellenére az Egyesül Államok természetesen továbbra is Kínát tartja a legveszélyesebbnek az internet szabadságára.