Rég vágyott lehetőséget tett a Youtube a Youtube Studio nevű szerkesztőfelületébe: mostantól jóval könnyebben el lehet tüntetni a feltöltött videókból a szerzői jog alapján kifogásolt részeket.

Ha eddig valaki a Youtube-ra feltöltött valamilyen tartalmat, amiben mondjuk olyan zene volt, aminek felhasználására nem jogosult, akkor a videómegosztó rendszere akár már azonnal jelzett, hogy ezt a videót ezért és ezért nem tudja közzétenni, vagy később értesítette a youtubert az állítólagos jogsértésről.

Sok esetben egyébként ezek a bejelentések tévesek, illetve sok a rosszindulatú is, akik csak azért jelentenek egy videót, hogy kárt okozzanak a feltöltőnek, akadályozzák a könnyű munkavégzésben, aki így ahelyett, hogy tartalmat gyártana, a kifogásolt részek keresgélésével lesz elfoglalva.

Az új rendszer ugyan nem tudja a rosszindulatú embereket jó útra terelni, de a munkát megkönnyíti. Mostantól ugyanis a Youtube részletes információt ad arról, hogy a kifogásolt videóban hol van a problémás részlet, ki jelentette azt, és azonnal lehetőséget ad annak kivágására, vagy ha a hanggal van a probléma, annak lecserélésre, némítására. Ezután a Youtube automatikusan jóváhagyja a videót, és eltünteti szerzői jogi kifogást.

Forrás: The Verge