Két influenszer azzal próbált vicceskedni Balin az ott-tartózkodásuk alatt, hogy rendes maszk helyett az arcukra festettek egyet, és így mentek be a boltba. Az erről készült videót azóta letörölték, de várhatóan így is kitoloncolják őket. 

A tajvani-amerikai Josh Paler Lin és az orosz Leia Se azt felejtette el, hogy a maszkot nem jópofaságból kötelező viselni a világ jelentős részén, hanem a világjárvány miatt a saját és mások egészségének érdekében. A videóban kékre festik az arcukat, mintha egy maszk lenne rajta, majd a boltban nagyon jókat nevetgélnek azon, hogy kijátszották a rendszert. 

Az indonéziai hatóságok a bevándorlási hivatalt is bevonva kezdték el vizsgálni az ügyet, elöljáróban annyit mondtak, hogy nagyon komolyan veszik a járványügyi szabályok megszegését, és a közegészség és mások egészségének veszélyeztetését,  legyen szó helyiekről vagy külföldiekről. Nyilatkozatukban emlékeztettek arra, hogy ilyen miatt már korábban is utasítottak ki turistákat az országból, és készek újra meghozni ilyen lépéseket. 

Az influenszerek bocsánatot kértek, majd kiemelték, hogy ők tartalomelőállítók, és az a munkájuk, hogy az embereket szórakoztassák, most is ezt tették, de arra nem számítottak, hogy ennyi negatív kommentet kapnak miatta. Az ügyben helyi politikusok is megnyilvánultak, akik szerint a párból teljesen hiányzik az empátia, ha úgy érzik, hogy a világjárvány alatt jó ötlet viccelni a covid-19 betegséggel. Indonéziát a térségben nagyon komolyan érintette egyébként a járvány több mint 450 ezer halálos áldozattal. 

Forrás: Vice