Sama el-Masry egyiptomi hastáncosnőt három év börtönre és 300 ezer egyiptomi font (nagyjából 6 millió forint) pénzbírságra ítélte az egyiptomi bíróság, amiért a vádak szerint erkölcstelenkedett és bujálkodott közösségi oldalakon, amik szembe mennek az ország családi értékeivel. 

Áprilisban tartóztatták le, miután úgy találták, hogy például a TikTok fiókja túl kihívó. A 42 éves hastáncosnő tagadja a vádakat, azt mondja, hogy a telefonját ellopták, és a beleegyezése nélkül posztoltak tartalmakat. John Talaat parlamenti képviselő azzal érvelt, hogy hatalmas a különbség a szabadság és a bujálkodás között. Ő kezdeményezte el-Marsy és sok más nő közösségi oldala ellen indított nyomozást, mert szerinte ezek a nők lerombolják a családi értékeket és tradíciókat azzal, hogy olyan dolgokat csinálnak, amit a törvény és az alkotmány is tilt. 

https://www.instagram.com/p/B6ir4KpHKYV/

Az egyiptomi nők gyakran céltáblájává válnak a konzervatív képviselőknek, legutóbb Rania Youseff színésznő ügye kavart nagy port, amiért szerintük túl lengén öltözött fel a Kairói Filmfesztiválra. A színésznő egy fekete ujjatlan zárt dresszt viselt, a földig érő szoknyája viszont átlátszott. De nemrég őrizetbe vették influenszerek egy csoportját is, hasonló vádakkal, a Talaat egy interjúban azt mondta, hogy reméli, hogy azok a nők is hasonló büntetést kapnak, mint el-Marsy. 

Forrás: The Guardian