Mark Zuckerberg, a Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyavállalata, a Meta vezérigazgatója várhatóan 700 millió dollár osztalékot kap majd.

Csütörtökön a Meta bejelentette, hogy a Facebook 2012-es tőzsdére lépése óta először fizeti ki negyedéves osztalékát a befektetőknek, miután tavaly az utolsó negyedévben 40 milliárd dolláros bevétellel felülmúlta a Wall Street várakozásait.

A vállalat negyedéves nyereségének megháromszorozásáról 14 milliárd dollárra számolt be, mivel a reklámbevételek fellendültek, annak ellenére, hogy a Meta 22 százalékkal csökkentette az alkalmazottak számát, és 50 milliárd dolláros részvény-visszavásárlást indított.

Zuckerberg azt is bejelentette, hogy a vállalkozás, amely ebben a hónapban tölti be a 20. életévét, részvényenként 50 centes osztalékot fizet majd nyilvános társaságként. A Meta szerint a befektetőknek szánt 1,25 milliárd dollár lesz az első a rendszeres kifizetések közül.

Zuckerberg körülbelül 350 millió részvény birtokában van, ami azt jelenti, hogy ha a Meta minden negyedévben nagyjából ugyanannyi osztalékot fizet ki, akkor az első évben körülbelül 700 millió dollárt vihet haza. A 39 éves Zuckerberg 2022-ben összesen 27 millió dollárt vihetett haza, a legutóbbi teljes javadalmazási adatok alapján.

Az osztalékfizetés megkezdéséről szóló döntést a befektetők üdvözölték. A Meta árfolyama több mint 17 százalékkal emelkedett pénteken az Egyesült Államokban a piac előtti kereskedésben.

Forrás: The Guardian