Bíróság kötelezett arra egy holland nagymamát, hogy azonnali hatállyal törölje le a Facebookról azokat a fényképeket, amiket az unokáiról töltött fel. 

A szülők nem adtak rá engedélyt, hogy a nagymama a Facebookra és Pinterestre is képeket töltsön fel a gyerekekről. A nagymama lánya többször kérte, hogy ne tegyen fel képeket a gyerekekről, és amiket feltöltött, azokat törölje le, végül annyira elmérgesedett a helyzet, hogy a gyerekek anyja bírósághoz fordult. 

A döntésben az európai adatvédelmi törvényekre hivatkoztak a bírák, ami ugyan nem vonatkozik otthoni vagy személyes felhasználásra, de a közösségi oldalon történő megosztásra igen. Az érvelésük szerint azzal, hogy a nagymama feltöltötte a fotókat a közösségi oldalra, elérhetővé tette széles közönség számára. és erre már vonatkozik a GDPR. 

A nőnek el kell távolítania a képeket a közösségi oldalakról, vagy napi 50 eurós (17 ezer forintos), legfeljebb összesen ezer eurós (350 ezer forintos) pénzbüntetést kell fizetnie. Ha újabb képeket közöl a gyerekekről, naponta plusz 50 euróval növekszik a büntetése.

Forrás: BBC