A Douyin nevű, Kínában népszerű közösségi oldalon volt ismert vlogger Lamu, akinek több százezres követőtábora volt. A 30 éves nő videói általában a vidéki élet szépségéről szóltak, kiállt a természetes szép dolgok, és az életigenlés mellett, a követőit pedig az önelfogadásra bíztatta, például ezért nem is sminkelte magát a videóiban. 

A Beijing Youth Daily beszámolója szerint a nő élő közvetítést kezdett, mikor volt férje, akik csak Tang néven emlegetnek, késsel és üzemanyaggal tört be hozzá. Lamu-t benzinnel locsolta le, és felgyújtotta, a nő testének 90 százaléka megégett. Sikerült kórházba szállítani, a rajongói pedig alig 24 óra alatt annyi pénzt gyűjtöttek össze, hogy a legjobb kezeléseket kapta, de nem tudták megmenteni az életét, szeptember 30-án meghalt. 

Az eset Kínában nagy port kavart, családjogi és nőjogi szervezetek hívják fel a figyelmet a családon belüli erőszakra, főleg miután kiderült, hogy a válásukhoz az vezetett, hogy a férfi rendszeresen bántalmazta feleségét. A párnak két gyereke van, a rokonok szerint a férfi azt mondta, megöli az egyik gyereket, ha nem megy hozzá újra feleségül Lamu, aki megtette, amit a férfi kért, majd a gyerekekkel elmenekült otthonról. A nő családja arról számolt be, hogy Tang őket is bántalmazta, miután nem segítettek megtalálni a nőt. Az esetet, és a fenyegetéseket is jelentették rendőrségen, de nem történt semmi. Lamu újra beadta a válókeresetet, és szerette volna, ha a gyerekeit biztonságban tudni, ezért kizárólagos felügyeleti jogot kért. 

Kínában az eset után egyre indulatosabban követelik, hogy szigorúbb rendelkezéseket hozzanak a családon belüli erőszak elkövetői ellen. Emlékeztetnek arra a néhány hónappal ezelőtti esetre is, amikor egy nőt annyira megvert a férje, hogy az inkább kiugrott az ablakon, hogy meneküljön. Túlélte, és felvételei is voltak a verésről, ennek ellenére a bíróság mégsem engedélyezte a válását. 

Forrás: BBC