Az ausztrál parlament megszavazta az új médiatörvényt, aminek értelmében a közösségi oldalak és a keresőmotorok csak a hírportálokkal való megegyezésük alapján közölhetnek hírekkel. 

A törvényben már szerepelnek azok a módosítások, amikről a Facebookkal egyeztettek a héten. Josh Frydenberg ausztrál pénzügyminiszter azt mondta, hogy a megegyezés alapján a közösségi médiát fenntartó cégek dönthetik el, hogy mi a hír és mi nem, és hogy milyen összegért lehet ezeket közölni. Vitás esetekben pedig a kormány dönt. 

A Facebook szerdán bejelentette. hogy a következő három évben globálisan legalább egymilliárd dollárt fektetnek a hírtartalom-fejlesztésbe, és bocsánatot kértek azért, hogy a közösségi média ausztráliai platformján néhány napig tiltva voltak a hírek. 

A cég következő tárgyalása várhatóan Kanadával lesz esedékes, akik az ausztrálokhoz hasonló médiatörvény bevezetésén gondolkoznak. A Facebook már jelezte, hogy szeretnének megállapodni, és befektetni a kanadai médiaipari kezdeményezésekbe. 

Forrás: MTI