A múlt heti capitoliumos betörés után gyakorlatilag az összes közösségi oldal letiltotta Donald Trumpot és csapatát, sőt, van olyan alternatív üzenetküldő, amit egyenesen a Google és az Apple boltjai tettek tiltólistára.

A világ egy része ezt nagyon helyesnek tartja, viszont erősödnek azok a hangok, hogy nem egy közösségi média főnökének kellene eldönteni, hogy ki szólalhat meg rajta vagy ki nem. Köztök van Angela Merkel német kancellár is, aki szerint a vélemény szabadsága mindenkinek jár, akármit mond, a tövényhozók dolga pedig megbüntetni azt, aki olyat mond, amivel megsérti azt.

Ez amúgy jóval távolabb vezet, ugyanis a közösségi oldalak mind-mind magánkézben lévő cégekhez tartoznak, amik a működési elvüket úgy határozzák meg, ahogy szeretnék, természetesen a törvényes kereteken belül. Tehát ha valaki megsérti a felhasználási feltételeket, és mondjuk erőszakot szít (Donald Trump), akkor joguk van kitiltani, bárki is az. Viszont a közösségi média annyira beépült az ember életébe, hogy magától értetőnőnek tartjuk a létezését, ami mindenkinek jár.

Ez a dilemma lesz a közeljövő nagy kérdése a közösségi média és a törvényhozók életében.