Egy újabb bizonyíték, hogy miért nem tudja minden esetben kiváltani a mesterséges intelligencia az emberi munkaerőt, az ausztrál Guardiannal esett meg. Egy cikkhez használtak olyan korabeli fotót, ahol láncra verve állnak fekete rabszolgák, a Facebook pedig meztelenkedés miatt letiltotta, majd elismerte a hibát, de az erről szóló cikkeket is letiltotta. 

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a napokban azt mondta, hogy Ausztráliában sosem volt rabszolgaság, ez pedig országszerte hatalmas felháborodást keltett. Egy napra rá a miniszterelnök korrigálta a kijelentését, de addigra a közösségi oldalon már hatalmas vita alakult ki, hogy volt-e az országban rabszolgaság, illetve hogy csak akkor lehet-e a kényszerített munkát rabszolgaságnak hívni, ha azt a törvény is jóváhagyja. 

Először egy felhasználó tette ki a fotót amin több fekete őslakost lehet látni láncon, a fehér rabszolgatartójukkal. Ezt a képet Facebook leszedett meztelenség miatt, a felhasználót pedig letiltotta. A Guardian rákérdezett a történtekre a közösségi oldalán, ahol az egyik szóvivő elismerte, hogy hibázott az algoritmus, és visszaállították a felhasználó profilját. Erről írtak is egy cikket, amit szintén letiltott a Facebook az ominózus fotó miatt, ugyanazért az okért, sőt azokat is tiltotta, akik szerették volna megosztani a cikket, azaz a rabszolgatartós kép újra az algoritmusok áldozata lett, annak ellenére, hogy a Facebook is elismerte a hibát. 

Forrás: The Guardian