Egy jelentés szerint az iraki Facebook-felhasználók kihasználják a platform arab és kurd nyelvű moderálási politikájának hiányát, hogy online vásároljanak fegyvereket. Az Institute of Strategic Dialogue (ISD) tanulmánya szerint az iraki fegyvereladás „elterjedt” a Facebook komment szekcióiban.

A közösségi média óriásait régóta vádolják azzal, hogy nem tudják hatékonyan mérsékelni a káros és veszélyes tartalmakat, különösen olyan régiókban, mint a Közel-Kelet. 

A Meta – a Facebook anyavállalata – kevesebb erőforrással rendelkezik a különféle nyelveken és dialektusokban megjelenő tartalmak kezelésére, mint az angolban. A mértékletesség hiánya arab és kurd nyelven nyitott fegyverpiacot teremtett a Facebookon Irakban – mondta Moustafa Ayad, az ISD afrikai, közel-keleti és ázsiai ügyvezető igazgatója.

„Viszonylag könnyű volt eladó fegyvereket találni a nagyon nagy, több mint 2 millió követővel renelkező Facebook-oldalak kommentárjaiban” – mondta Ayad az Euronews-nak. 

Kutatásai szerint a felhasználók egy része meg sem próbálja leplezni szándékait. Az egyik példa egy Facebook-felhasználó, akinek neve „fegyvereket árulok” kurdul. 

Számos oka van annak, hogy az iraki fegyvereladási oldalak hálózata különösen aggasztó. Először is, az arab az egyik leggyorsabban növekvő nyelv a Facebookon és más, a Meta tulajdonában lévő platformokon, például a WhatsAppon.

Az online moderálás hiánya és a platform népszerűsége valós következményekkel jár a helyszínen. Júniusban egy elégedetlen diák Kurdisztánban megölte egy egyetemi oktatóját, majd meggyilkolta egy másik intézmény jogi tanszékének vezetőjét. A diák állítólag a Facebookon vásárolta a lőfegyvert. 

A Washingtoni Egyetem szerint, 2019-ben Irakban magasabb volt az egy főre jutó erőszakos fegyveres halálesetek aránya, mint az Egyesült Államokban, és a legmagasabb a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Sőt, számos belső konfliktus zajlik az országban, amelyekben a kormányerők, az úgynevezett Iszlám Állam, valamint az Irán által támogatott milíciák is érintettek.

Mindezek a tényezők együttesen sebezhetővé teszik az országot a polgári zavargások számára. Az ISD arra figyelmeztet, hogy az olyan közösségi média óriásokat, mint a Facebook, felelősségre kell vonni azért, mert engedték, hogy veszélyes tartalmakat tegyenek közzé platformjaikon.

A Facebook közölte, hogy több olyan fiókot eltávolított, amelyekre a jelentés hivatkozik, és azt mondta, hogy növeli moderátorainak számát a régióban.

Az ISD azonban úgy véli, hogy ez csak átmeneti intézkedés, és fokozott átláthatóságra szólított fel azzal kapcsolatban, hogy a Facebook hogyan moderálja a tartalmat, mivel a „rossz szereplők” már most is kihasználják ezeket a hiányosságokat káros tartalmak, például fegyvereladások megosztására.

Forrás: Euronews