Montana lett az első amerikai állam, amely betiltotta a TikTokot, miután a kormányzó aláírta azt a jogszabályt, amely megtiltja a alkalmazásboltok számára, hogy jövőre az államon belül kínálják az applikációt.

Ez az egyik legdrámaibb lépés a TikTok elleni amerikai eszkaláció során, amely a kínai ByteDance technológiai vállalat tulajdonában van. A TikTok egyre komolyabb vizsgálat alá került a Kínához fűződő kapcsolatai miatt, mivel félnek, hogy ezek nemzetbiztonsági fenyegetést jelenthetnek.

A szövetségi kormány és az Egyesült Államok államainak több mint fele betiltotta az alkalmazást a kormányzati eszközökön, a Biden-adminisztráció pedig nemzeti betiltással fenyegetőzött, hacsak anyavállalata el nem adja a részvényeit.

A cég korábban tagadta, hogy valaha is megosztott volna adatokat a kínai kormánnyal, és azt mondta, hogy a cég nem tenné meg, ha kérnék sem.

A TikTok közleménye szerint a Montana törvényjavaslat „sérti a Montana lakosságának első módosítási jogait a TikTok törvénytelen betiltásával”, és a vállalat „meg kívánja védeni felhasználóinak jogait Montanán belül és kívül”.

A TikTok a világ egyik legnépszerűbb közösségi hálózata, több mint 100 millió egyesült államokbeli felhasználóval, és továbbra is kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az ilyen tilalmakat hogyan hajtják végre, és milyen hatással lesznek a platformot használó alkotókra .

Montana új törvénye, amely január 1-jén lép életbe, megtiltja a TikTok letöltését az államban, és minden „entitást” – alkalmazásboltot vagy TikTokot – napi 10 000 dollárra büntetne minden alkalommal, amikor valakinek „lehetőséget kínálnak” a közösségi apphoz való hozzáférésre. A szankciók nem vonatkoznának a felhasználókra.

Montana betiltása várhatóan a sok nemzeti törvényhozó által elképzelt TikTok-mentes Amerika tesztelési terepe lesz.

Gianforte kormányzó emellett megtiltotta minden olyan közösségi média alkalmazás használatát, amely személyes adatokat gyűjt és szolgáltat külföldi ellenfeleknek a kormány által kibocsátott eszközökön. Az általa felsorolt ​​alkalmazások között van a WeChat, amelynek anyacége Kínában található; és a Telegram, amelyet Oroszországban alapítottak.

Forrás: The Guardian