Számtalanszor volt itt a Marketing Morzsákon is szó arról, hogy mennyire káros a tinik számára a közösségi média olyan szempontból, hogy hihetetlen megfelelési kényszer nehezedik rájuk akár a kinézetük miatt, és emiatt teljesen önromboló spirálba kerülnek. Ennek a rombolásnak a legújabb eszköze a Tiktok Bold Glamour filtere, amiről a Daily Mail írt hosszabban.

Ebben az újságíró teljesen ledöbben, hogy mit művelt vele a filter. Ezt:

Gyakorlatilag minden „hibát” eltüntetett az arcáról, ami amúgy elsőre még vicces is, csakhogy a tiniknél ez már mentális kérdés lesz.

A cikkben több lány is elmondja, hogy soha nem tenne ki a közösségi médiába olyan képet, amit nem filterezett teljesen szép, mert ez így növeli az önbizalmát. A természetesen kinézetüket szörnyűnek tartják, és egy-egy kikerült kép elkészítéshez akár egy órát is eltöltenek a retusálással. Mindemellett hosszú órákat töltenek a közösségi médiában, amitől még jobban elmegy az önbizalmuk, és még jobban filterezni akarnak, amihez a Bold Glamour tökéletes társ.

Ahogy a cikk szerzője írja, a filter mesterséges intelligenciát használ, hogy megformálja a felhasználók arcvonásait, kisimítsa a tökéletlenségeiket, fényesebbé tegye a fogakat és a szemeket, és általában még a legkócosabb, lestrapált középkorúakat is olyan széppé teszi, hogy az ember azt hiszi magáról, hogy indulhat a Love Island valóságshowban.

Technikai szempontból ez lenyűgöző, viszont az emberi elmére gyakorolt ​​hatás szempontjából minimum vitatható az eredmény, főleg egy tini szemszögéből.

A brit kormány persze nem ezért tiltja be kormányzati alkalmazottak számár a Tiktokot, de mindenképpen erősíti a cselekvést az is, hogy a tinik önértékelését rendkívüli módon rombolja egy ilyen filter, amihez sokan már figyelmeztetést akarnak tenni.

Forrás: Daily Mail