Az EU belső piaci biztosa, Thierry Breton azt szeretné, hogy a Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg tegyen „azonnali” lépéseket az Instagramon nemrégiben nyilvánosságra hozott nagy pedofil hálózattal kapcsolatban, illetve azonnali magyarázatot vár, hogy ez egyáltalán hogyan fordulhatott elő.

A Wall Street Journal június 7-én közzétett vizsgálatai szerint az Instagram lehetővé tette a gyermekek szexuális zaklatását népszerűsítő és vásárló fiókok hatalmas hálózatának virágzását a platformján. A közösségi média platform engedi a felhasználók számára, hogy explicit hashtageket keressenek, és bűnelkövetőket is találunk ezeken, majd ezeket még népszerűsíti is a rendszer.

„Úgy tűnik, a Meta önkéntes gyermekvédelmi kódexe nem működik” – írta Breton csütörtökön a Twitteren. „Mark Zuckerbergnek most meg kell magyaráznia, és azonnal intézkednie kell.”

Breton elmondta, hogy június 23-án a Meta központjában tárgyal majd a kérdésről Zuckerberggel egy amerikai útja során. A politikus még ebben a hónapban elutazik, hogy megnézze, hogyan készülnek a közösségi média cégek, hogy megfeleljenek az EU tartalommoderálásról szóló törvényének (DSA).

Azt mondta, hogy a Metának augusztus 25-e után, amikor a DSA elkezdi alkalmazni a Big Tech platformokra, „be kell mutatnia intézkedéseket” az Európai Bizottságnak. Ellenkező esetben a vállalatot pénzbírsággal sújthatják, amely elérheti globális éves bevételének 6 százalékát. A DSA értelmében a platformoknak fel kell lépniük az illegális tartalmakkal szemben, és biztosítaniuk kell a gyermekek biztonságát. A vállalatoknak azt is fel kell mérniük és korlátozniuk kell, hogy platformjaik és algoritmusaik hogyan járulnak hozzá olyan jelentős társadalmi problémákhoz, mint például az illegális tartalom terjesztése és a kiskorúak védelme.

A Meta szóvivője elmondta, hogy a vállalat belső munkacsoportot állított fel a Wall Street Journal legújabb eredményeinek kivizsgálására és „azonnali megoldására”.

A cég „agresszíven küzd” a gyermekek kizsákmányolása ellen, és támogatja a bűnüldözést a bűnözők felkutatásában – mondta a szóvivő. A Meta 2020 és 2022 között 27 „visszaélésszerű hálózatot” számolt fel, és 2023 januárjában több mint 490 000 fiókot tiltott le, mert megsértették gyermekbiztonsági irányelveinket – tették hozzá.

Forrás: Politico