December elején robbant be a Prisma Labs cég új alkalmazása, a Lensa. Az alkalmazással gyakorlatilag akár tündért, akár űrhajóst, bármit csinálhatunk magunkból, méghozzá úgy, mintha valami festett, rajzolt művészeti alkotás lenne. Annyira népszerű az alkalmazás, hogy december első öt napjában 4 millióan töltötték le és vagy 8 millió dollárt költöttek el rajta.

A mesterséges intelligencia által generált profilképek azonban mindig is kérdéseket vetnek fel a digitális adatvédelemmel kapcsolatban, úgyhogy pár tanács, amit a Lensával tehetünk, ha nem akarjuk az adatainkkat nagyon kockáztatni:

  • Természetesen a legjobban akkor járunk, ha le sem töltjük. Így aztán biztonságban lesznek az adataink.
  • Ha viszont nem bírunk magunkkal, akkor legalább alaposan olvassuk el az adatvédelmi szabályzatukat. Andrey Usoltsev, a Prisma Labs vezérigazgatója és társalapítója azt állítja, hogy a vállalat azon dolgozik, hogy frissítse az adatvédelmi szabályzatot. „A Lensa a Stable Diffusion modell egy példányát használja, és minden esetben megtanítja felismerni a feltöltött képeken látható arcot. Ez azt jelenti, hogy minden egyes felhasználóhoz külön modell tartozik” – írja Usoltsev. „A felhasználó fényképei azonnal törlődnek a szervereinkről, amint az avatarok létrejönnek. A szerverek az Egyesült Államokban találhatók.” Ez most van akit megnyugtat, van akit nem, de az biztos, hogy nem tudni mit csinálnak a képeinkkel.
  • Az is biztos, hogy a Lensa felhasználj a telefonunk által már amúgy is gyűjtött harmadik fél által szolgáltatott adatokat, tehát lényegében itt is adatokat szolgáltatunk nekik.
  • Akár pornográf képeket is készíthetnek belőlünk. Erre a cég azt reagálta, hogy valóban előfordulhat ilyen, de ehhez direkt provokálni kell a mesterséges intelligenciát, tehát tennünk kell tudatosan azért, hogy ezek elkészüljenek.
  • Ugyanígy lehet sértő is, amit készít rólunk, akár rasszista, akár szexista vonalon. Erre fel kell lelkiekben készülni.
  • A Wireden azt írják, hogy ez káros hatással lehet az igazi művészekre, főleg azokra, akik digitálisan dolgoznak. A Lensa pillanatok alatt előállít egy ilyen képet, míg egy művész hosszú ideig dolgozik egy-egy alkotáson.
  • A Wireden még azt ajánlják, hogy ha mégis úgy dönt, hogy használja az alkalmazást, utána azért ajánlatos törölni, hogy ne dolgozzon a háttérben felesleges adatokat szolgáltatva a fejlesztőnek.

Forrás: Wired