Pert indított két nő, akik a tömeges elbocsátások során veszítették el állásukat a Twitternél. Azt állítják, hogy a cég aránytalanul több női alkalmazottat épített le.

A diszkriminációs per a legfrissebb a céget sújtó jogi kihívások sorozatában, miután Musk, a világ leggazdagabb embere 44 milliárd dollárért megvásárolta azt, és gyors, drasztikus változtatásokhoz kezdett, beleértve azt, hogy a dolgozóinak körülbelül a felét, vagyis nagyjából 3700 alkalmazottat bocsátott el. Később pedig több százan mondtak fel maguktól is.

A San Francisco-i szövetségi bíróságon szerdán benyújtott új kereset szerint a Twitter a női dolgozók 57%-át bocsátotta el, míg a férfiak 47%-át. Az új per szerint a nemek közötti egyenlőtlenség a mérnöki szerepkörökben volt szembetűnőbb, ahol a nők 63%-a veszítette el állását, szemben a férfiak 48%-ával.

A perben a céget azzal vádolják, hogy megsértette a munkahelyi nemi megkülönböztetést tiltó szövetségi és kaliforniai törvényeket.

Shannon Liss-Riordan, a felperesek ügyvédje azt mondta, hogy a nők kifejezetten célpontok voltak, miután Musk megszerezte a céget, tehetségüktől és hozzájárulásuktól függetlenül.

Wren Turkal, a per egyik felperese azt mondta, hogy más cégeknél is felvásárlásokon ment keresztül, de soha nem látott ehhez hasonlót. A másik felperes nem szólalt meg.

Forrás: The Guardian