Az utóbbi hetekben teljesen megőrült a világ, mindenki Barbie-lázban ég, vagy így vagy úgy, de általában jó értelemben. A mozikban jelenleg is futó filmet kísérő őrület nem véletlen, ugyanis többet költöttek a marketingjére, mint amibe a forgatás került. És természetesen mint ilyen, sokan felugranak a Barbie-vonatra, ami lehet teljesen ártalmatlan, de akár káros is. Mi most az utóbbira hívnánk fel a figyelmet.

Az elmúlt években többször tesztelhettük, hogy milyenek lennénk például ellenkező neműként, vagy a mesterséges intelligencia által generált szuperhősként az ezekre létrehozott szoftverek segítségével. Ehhez a fotónkat kellett feltölteni az adott alkalmazásba, ami aztán valami igazán megdöbbentőt vagy legalább emlékezeteset készített belőle. Ezt boldogan meg is osztottunk a különböző közösségi média csatornákon, így biztosítva az alkalmazás még gyorsabb terjedését.

Most a Barbie film esetében is felbukkantak ilyen oldalak, mint például a barbieselfie.ai és a BaiRBIE.me. Ezekkel az alkalmazásokkal Barbie-t vagy Kent csinálhatunk magunkból, majd ezt azonnal tölthetjük is fel a közösségi oldalakra. 

Csakhogy van egy kis gond!

Ezeknek az oldalaknak a háttere egyáltalán nem világos, és nem csak a képünket, de más adatainkat is elkérik, és ez kifejezetten veszélyes lehet, ha adathalászok kezébe kerülnek.

Például a barbieselfie.ai szolgáltatás adatvédelmi szabályzatának elfogadásával a felhasználók hozzáférést biztosítanak az alkalmazásnak különböző adatokhoz. Olyanokhoz, mint például a telefon kamerája, fizetési előzmények, GPS helyelőzmények, regisztrációs adatok, a telefon pontos technikai paraméterei stb.

A BaiRBIE.me alkalmazás sem felel meg az Európai Parlament és Tanács Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) követelményeinek, ugyanis egyáltalán nem világos, hogy mi lesz az adatainkkal, arról nem is beszélve, hogy már az urlben sem megfelelően használják a Barbie nevet és a láblécben is jelzik, hogy Ezt az oldalt nem a Barbie, a Mattel vagy a velük kapcsolatban álló személyek hozták létre vagy hagyták jóvá.”

Nem állítjuk, hogy biztosan rossz kezekbe kerülnek ezekkel az oldalakkal az adataink, de mindkét alkalmazás rendkívül gyanús, már csak azért is, mert miért akar egy alapvetően selfie app turkálni például a fizetési előzményeinkben? És még akkor is visszás, ha az üzemeltetője történetesen a Warner.

Forgács Mariann közösségi média szakértő, a BeSocial alapítója azt tanácsolja, ha lehet kerüljük ezek használatát, vagy kételkedjünk abban, hogy ártatlanul csak a mi szórakoztatásunkra hozták létre az alkalmazást. Ha pedig mindenáron Barbie-k vagy Ken-ek akarunk lenni, akkor arra használjunk egy olyan telefont, amit csak emiatt indítottunk el, aztán pedig töröljünk is mindent róla!