Szakértők szerint a szövetségi minisztérium tiltása a TikTok használatára az ausztrál kormány által kibocsátott telefonokon ésszerű, de más közösségi médiaalkalmazásokra is vonatkoznia kell.

Egyre több ausztrál kormányzati ügynökség kezdte meg betiltani a ByteDance népszerű alkalmazást, mivel biztonsági aggályok fenyegetik a vállalat Kínához fűződő kapcsolatait, valamint azt, hogy a kínai kormány milyen adatokhoz férhet hozzá a TikTok felhasználóival kapcsolatban.

A Canberra Times arról számolt be, hogy a csaknem 140 szövetségi kormányhivatal közel fele betiltotta az alkalmazást a kormány tulajdonában lévő eszközökön.

Míg az ellenzék legnagyobb hangsúlya egyedül a TikTokon volt, a Belügyminisztérium a miniszter, Clare O’Neil kérésére felülvizsgálja az összes közösségi média platform biztonsági beállításait.

A szakértők szerint a TikTok nem lehet a munkahelyi eszközökről való kitiltás egyetlen fókuszpontja.

„Szerintem nem olyan egyszerű, mint hogy a TikTok – rossz; amerikai cégek – jó” – mondta Vanessa Teague professzor, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kiberbiztonsági kutatója. – „Szerintem mindegyik rossz.”

Teague elmondta, bár az Apple és a Google egyre nagyobb hatáskört ad a felhasználóknak arra, hogy korlátozzák, hogy milyen információkat adnak át a közösségi média alkalmazásainak – például hely- és kapcsolatfelvételi adatokat –, az alkalmazások sokféle információt gyűjthetnek és gyűjtenek a felhasználókról.

„Minden rendben van, ha kikapcsolod a helymeghatározási engedélyt, de ha ezután olyan fotót vagy videót töltesz fel, amely tartalmazza a GPS-koordinátáidat, akkor megmondtad nekik, hogy hol vagy, így ugyan jobb, de nem oldja meg teljesen a problémát.”

Dr. Abu Barkat Ullah, a Canberrai Egyetem informatikai és rendszerkutatója is figyelmeztetett az összes alkalmazás kockázataira. Azt mondta, hogy bár ésszerű korlátozni, hogy mely alkalmazások telepíthetők a munkahelyi eszközökre, az emberek továbbra is sok információt fognak szolgáltatni saját személyes eszközeiken keresztül.

A Guardian Australia megjegyzést kért a TikToktól. A társaság ausztráliai és új-zélandi közpolitikai igazgatója, Ella Woods-Joyce a Szenátusnak a közösségi médián keresztüli külföldi befolyással kapcsolatos vizsgálatához benyújtott februári beadványában kijelentette, hogy a vállalatnak nem szabad politikai futballnak lennie.

„Büszkék vagyunk a cégünkre, és fontos megjegyezni, hogy semmiben sem különbözünk más globális vállalatoktól, és az ellenkező állításokat bizonyítékok nem támasztják alá” – mondta.

Forrás: The Guardian