Akármennyire örül neki valaki, és az örömét akármennyire is szeretné megosztani az ismerőseivel, mégsem jó ötlet  a közösségi oldalakra feltölteni a védettségi igazolvány képét.

Nem csak itthon jelent ez egyébként problémát, hanem világszerte, sokan örömükben teljesen megfeledkeznek az adatvédelemről, és fel sem merül bennük, hogy rossz kezekbe kerülhetnek az adataik. 

A védettségi igazolványon a név mellett olyan adatok is megtalálhatóak, mint a személyi igazolvány száma vagy az útlevél száma. Ez pedig lehetőséget ad a visszaélésekre, elég csak arra emlékeznie mindenkinek, hogy legutóbbi telefonos ügyintézések jelentős részénél a személyi igazolvány számával, és a születési idővel tudta magát beazonosítani. Sem a születési dátumot, de legtöbb esetben az édesanya nevét se olyan nagyon nehéz kideríteni a legtöbb esetben a Facebookról, vagyis nem kell hackernek lenni, hogy a legszemélyesebb adatokkal vissza tudjanak élni. 

A születési dátumból egyébként is nagyon sokszor ki lehet találni a jelszavakat például banki felületekhez, de hamis személyi igazolvány számmal és egyéb érzékeny adatokkal lehetősége van a csalóknak arra is, hogy hamis számlákat, bankkártyákat hozzanak létre, ilyenre például már volt is példa Angliában. 

A szakértők inkább azt javasolják, hogy aki szeretné megmutatni a világnak, hogy már kapott oltást, az inkább használjon erre egy keretet a profilképe körül, vagy tegyen ki egy fotót a válláról egy szép ragtapasszal. 

Forrás: Mentalfloss