New York polgármestere, Eric Adams elmondta, hogy hivatala beperelt közösségimédia-cégeket, köztük a Metát is. A Kaliforniai Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott keresetben a YouTube, Snapchat és a TikTok is szerepel, és az áll benne, hogy a vállalatok szándékosan úgy alakították ki platformjaikat, hogy „céltudatos módon manipulálják és rábírják a gyerekeket és a tizenéveseket a közösségi média alkalmazásokra”.

A Meta, a TikTok és a YouTube már több száz pert kapott a nyakába gyermekek és iskolák nevében a közösségi média addiktív hatása miatt.

„Az elmúlt évtized során láthattuk, hogy az online világ mennyire függőséget okoz, a gyermekeinket a káros tartalmak folyamatos hatásának teszi ki, és nemzeti ifjúsági mentális egészségügyi krízisünket táplálja” – mondta Adams nyilatkozatában.

A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a múlt hónapban bocsánatot kért a családoktól az Egyesült Államok Szenátusi meghallgatásán a közösségi média gyermekekre gyakorolt ​​hatásáról. A Meta szóvivője szerint a vállalat azt szeretné, ha a tinédzserek „biztonságos, életkoruknak megfelelő online élményben részesülhetnek”, a TikTok pedig azt mondta, hogy továbbra is azon dolgoznak, hogy a közösség biztonságát megőrizze az iparági kihívások leküzdésével.

„Olyan szolgáltatásokat és irányelveket építettünk ki, hogy a fiatalok életkoruknak megfelelő élményeket, a szülőket pedig szilárd ellenőrzési lehetőségekkel biztosítsuk. A panaszban szereplő állítások egyszerűen nem igazak” – mondta Jose Castaneda, a Google szóvivője.

Forrás: Reuters