Közegészségügyi szervezetek egy csoportja azt szeretné elérni, hogy gondolja újra a Facebook, a kifejezetten gyerekeknek szánt Instagram bevezetését. Száz szervezet írta alá ezt a levelet, ami szerint az alkalmazás veszélyes a gyerekek mentális egészségére. 

Szerintük azok a 13 év alattiak, akik már ott vannak az Instagramon, nem fogják elhagyni azt egy gyerekes új alkalmazásért, és attól tartanak, hogy a célcsoportja az alkalmazásnak nem az éppen hogy nem 13 évesek lesznek, hanem a sokkal fiatalabbak. Felszólaltak az ellen is, hogy mivel az Instagram üzleti modelljének alapja az adatgyűjtés, az alkalmazásban eltöltött idő maximalizálása és az influenszer-kultúra népszerűsítése, így nem hiszik, hogy ez egy olyan közeg lenne, ami például egy hétévesnek megfelelő lenne. Arról nem is beszélve, hogy kutatások szólnak arról, hogy a tinédzserek testképzavarának kialakulásában is milyen szerepet játszanak az ilyen közösségi oldalak, ami még egy érv lehet amellett, hogy óvjuk ettől a még fiatalabb korosztályt. 

A gyerekek és tizenéves lányok túlzottan szexuális, túlszerkesztett képeket osztanak meg magukról, hogy népszerűbbek legyen a közösségi oldalon, és már így is túl nagy a fiatalokon a reklámok okozta nyomás – írták a levélben, ami szerint nagyjából minden harmadik bejegyzés az oldalon reklám.  Felhozták a Youtube Kids problémáját is, ahol ugyan nincsenek reklámok, de megjelentek a videókban a termékelhelyezések. 

Mikor a Facebook arról beszélt, hogy 13 éven aluliaknak biztosítanának egy olyan instagramos felületet, amit a szülő könnyedén tud ellenőrizni, és amiben olyan extra biztonsági megoldások vannak, mint hogy nem tud akárki kapcsolatba lépni a gyerekkel, azzal érveltek, hogy a gyerekek így is online tartják a kapcsolatot a családjukkal és a barátaikkal, szeretnének abban segíteni, hogy mindezt egy kifejezetten rájuk szabott környezetben tegyék. 

A közösségi oldalak irányába egyre nagyobb a nyomás, hogy kezdjenek valamit azzal a tendenciával, hogy gyerekek egészen egyszerűen hazudnak az életkorukról, mikor regisztrálnak. A szervezetek félelmeire reagálva elmondták, hogy egyetértenek abban, hogy a gyerekeket meg kell védeni, és ígéretet tettek arra, hogy a biztonság mellett a mentális egészségre is nagyobb hangsúlyt fektetnek. 

Forrás: BBC