A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kiadott egy tájékoztatót arra vonatkozóan, hogyan lehet kevésbé túlterhelni az ország halózatait az otthoni munka, hírolvasás vagy az otthoni karantén alatti idő elütése alatt.

A hatóság a tippek mellett arra is kérte a szolgáltatókat, hogy az egyedül maradt időseket is igyekezzenek támogatni kedvezményekkel az extra adatforgalom mellett. Ilyeneket tanácsolnak, hogy

  • ne csatolmányként küldjünk nagyméretű fájlokat, azokat inkább felhőszolgáltatáson osszuk meg, és az oda feltöltött fájlok elérhetőségét továbbítsuk a kollégák, tanárok felé.
  • ha mégis szükséges nagyméretű állományok – videók, képek, adatfájlok – letöltése, igyekezzünk ezt a feladatot reggel vagy éjszaka elvégezni, és tömörítsük, amit csak lehet.
  • csúcsidőben, napközben minimalizáljuk a munkánkhoz és tanuláshoz nem feltétlenül szükséges streamek futtatását. A videómegosztók, online játékok és moziszolgáltatások komoly erőforrásokat kötnek le.
  • amikor muszáj videót nézni, például online tanulás közben, igyekezzünk kisebb felbontású (SD) formátumot választani. Néhány esetben az is megoldható, hogy csak akkor kapcsoljunk átmenetileg nagyobb felbontásra, ha máshogyan nem látnánk a stream részleteit, mondjuk egy táblára felírt ábrákat és szövegeket.
  • Videokonferenciák alatt, vagy családtagokkal és barátokkal beszélgetve (Viber, Skype vagy Messenger appban) érdemes kikapcsolni a videót, ha nem szükséges, hogy csak a online telefonként használjuk a szolgáltatást.

Ha ezekre a javarészt nem túl nehezen betartható odafigyelünk felhasználóként, akkor az NMHH szerint elkerülhető, hogy minőségromlást tapasztaljanak a felhasználók az internethasználat során.