Rekordösszegű, 7,2 milliárd rubeles (csaknem 32 milliárd forintos) pénzbírságra ítélte egy orosz bíróság a Google-t, amiért nem törölte az orosz hatóságok által törvénytelennek minősített tartalmakat. Egy másik moszkvai bíróság a Facebookot üzemeltető Metára hasonló indokkal 1,9 milliárd rubel (8,4 milliárd forint) pénzbírságot rótt ki.vNovemberben a Google már kétmillió rubel (nyolcmillió forint) bírságot kapott ugyanezen vád miatt.

A bíróságok sajtószolgálata szerint a két kaliforniai cégóriást „visszaesésben” találták bűnösnek. Most első ízben az oroszországi jövedelmük alapján rótták ki rájuk a szokatlanul nagymértékű pénzbírságot.

A telekommunikációt felügyelő orosz szerv, a Roszkomnadzor közleménye szerint ezúttal „vallási gyűlöletet szító”, nem megbízható, illetve kiskorúak számára veszélyes, illetve terrorista és szélsőséges tartalmak miatt büntették meg a két amerikai vállalatot.

Oroszországban az utóbbi hónapokban ismételten elmarasztaltak külföldi technológiai cégeket, közöttük a Facebookot, a Twittert és a TikTokot. Az orosz hatóságok egyebek között azzal vádolják az internetes szolgáltatókat, hogy nem távolítják el következetesen a hatóságilag nem engedélyezett tüntetésekkel kapcsolatos felhívásokat, valamint a gyermekpornográfiát tartalmazó bejegyzéseket.

Jogvédők viszont azt vetik a hatóságok szemére, hogy így akarják elnyomni a szabad internetet Oroszországban. Az Apple és a Google belső forrásai szerint az orosz hatóságok őrizetbe vétellel fenyegették meg a két cég oroszországi alkalmazottjait is, ha nem hajlandók velük együttműködni.

Az oroszországi vezetés a hazai digitális cégekre is igyekszik rátenni a kezét. A Gazprom orosz állami gázóriás tulajdonába került VK, az első orosz közösségi portál, a V kontyaktye anyacége élén december közepe óta Vlagyimir Kirijenko, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik közeli munkatársának a fia áll – írta az AFP francia hírügynökség.

Forrás: MTI