A Google-t kétmillió rubel (nyolcmillió forint), a Telegram üzenetküldő szolgáltatást pedig négymillió rubel  (tizenhat millió forint) pénzbírságra ítélték Oroszországban, mivel nem töröltek a hatóságok által kifogásolt tartalmakat – jelentette az Interfax hétfőn az illetékes moszkvai bíróságra hivatkozva.

Az utóbbi hónapokban ismételten elmarasztaltak külföldi techcégeket, közöttük a Facebookot, a Twittert és a TikTokot. Az orosz hatóságok egyebek között azzal vádolják az internetes szolgáltatókat, hogy nem távolítják el következetesen a hatóságilag nem engedélyezett tüntetésekkel kapcsolatos felhívásokat, valamint a gyermekpornográfiát tartalmazó bejegyzéseket. Jogvédők viszont azt vetik a hatóságok szemére, hogy így akarják elnyomni a szabad internetet Oroszországban.

Novemberrel bezárólag hivatalos információk szerint összességében több mint 180 millió rubel (720 millió forint) bírságot vetettek ki az orosz hatóságok. Egy törvényszéki szóvivőre hivatkozva az orosz sajtó még szeptemberben arról számolt be, hogy a vállalatok nagy része nem fizette ki a bírságokat.

Forrás: MTI